Hlavní obsah

Označovali nás za prostitutky, tohle je zlom pro celou zemi. Nevěříme, že vraha dopadnou, tvrdí kolegové zavražděného novináře

Obzor Filipa Horkého: Vražda slovenského novináře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně šokovala nejenom celé Slovensko. Mimořádný díl Obzoru Filipa Horkého o dopadech vraždy na slovenská média a práci investigativních novinářů.

Článek

„Byl to šok, který jsme nedokázali zatím zpracovat,“ říká investigativní novinářka z Denníku N Monika Tódová o momentu, kdy se prvně dozvěděla smutnou zprávu.

Ján Kuciak patřil podle řady kolegů k největším talentům žurnalistiky na Slovensku. „Na prvním setkání jsem pochopil, že takový novinář tady nebyl deset let. Tehdy otevřel počítač a vysypal na mě množství dat,“ říká Marek Vagovič, který byl jedním z nejbližších kolegů Jána Kuciaka na serveru Aktuality.sk.

Většina oslovených se shoduje na tom, že to nemají v tamějším prostředí jednoduché. „Novináři byli za poslední roky konfrontováni s tolika útoky od policistů i prokurátorů. Novinařinu dělám deset let, když jsem začínal, tak si mě lidé vážili. Střetáváme se s útoky a nadávkami. Janko si to slízl,“ popisuje svoji práci Ivan Mego z týdeníku Plus 7 dní.

„Když se premiér postaví v přímém přenosu a řekne, že novináři jsou prostitutky, tak to v té společnosti zůstane,“ tvrdí zástupce šéfredaktorky Sme.sk Jakub Filo.

„Máme problém nejen s tím, že jsme najednou zjistili, že jsme země, ve které se zabíjejí novináři. Máme i trochu problém s tím, jak může veřejnost a média věřit státu, že tohle vyšetří. Oni nebyli schopni vyšetřit jiné případy, jež nakonec udělaly z novinářů štvanou zvěř. Jedna z věcí, o kterou se politici pokoušeli dlouhodobě, bylo vytvořit situaci, kdy jsou to jen novináři, již vidí za vším něco špatného,“ dodává šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

Pro většinu z našich slovenských kolegů bylo nejsložitější odpovědět na otázku, zda věří, že se podaří případ zavražděného Jána Kuciaka a jeho přítelkyně vyšetřit. „Nedávám tomu velkou šanci,“ uzavírá novinářka Monika Tódová.

Pořad Obzor Filipa Horkého sledujte každé druhé pondělí od 22:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE

Reklama

Doporučované