Článek
Obsluha vybavená rouškami, všude nachystaná dezinfekce a mezi stoly mezery, aby byly dodrženy rozestupy. Navařeno, napečeno. Majitel restaurace U Macků Martin Macek však v sobotu dopoledne neotevřel jen výdejní okénko, ale rovnou celou hospodu.
Kdyby byl PES na třetím stupni rizika, nemůže mu nikdo nic vytknout. Jenže v Česku stále platí nejvyšší 5. stupeň a restaurace zákazníky dovnitř pouštět nesmí. Během dvou hodin tak zakročila policie.
„Dnes jsme měli otevřeno poprvé. Už to nejde jinak,“ říká Martin Macek. I když dal o otevření podniku vědět jen známým a včera napsal informaci na Facebook, zájem zákazníků byl nad očekávání velký.
„Na to, že na Svatém Kopečku dnes kvůli počasí skoro nikdo není, naše vyčleněná kapacita - což je asi polovina restaurace - byla zaplněna,“ říká Martin Macek. Zákazníci podle něj byli možností si k jídlu sednout nadšeni.
Macek se se svou restaurací připojil k iniciativě Chcípl PES. Ta vládní nařízení kritizuje a na sobotu zorganizovala celostátní protestní akci.
„Čekám, že nějaká hlídka přijede. Něco se asi dít bude,“ říkal krátce po otevření Macek s tím, že případnou pokutu už ani nemá z čeho zaplatit.
A nemýlil se. Restaurace otevřela v 10:30 a po dvanácté skutečně dorazila dvoučlenná policejní hlídka. Pokutu ale neudělila a zákazníky nechala jídlo dojíst. Od jedné hodiny měl Martin Macek otevřené opět jen výdejní okénko.
Nemám z čeho brát
Co bude dál, neví. Je prý už na pokraji sil. „Tento měsíc je pro mě hraniční. Leden ještě dáme, pak to bude kritické. Dál už nemám z čeho brát. To, co lidé z restaurací dostávají od státu, je kolikrát výsměch,“ dodává Macek.
Uvědomuje si, že kvůli porušení pravidel může o vládní dotace přijít. „Ty dotace jsou tak malé, že to raději risknu,“ dodává Macek.
Že by se někdo v jeho podniku mohl nakazit, odmítá. „Nakazit se může spíš v MHD, tam je daleko větší pravděpodobnost,“ myslí si majitel.