Hlavní obsah

Osm let na útěku ve vlastním domě: Pět narozených dětí, dva pokusy o vraždu

Záhady Josefa Klímy: Bratři dezertovali z vojny. Ve vlastním domě byli na útěku osm let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jen těžko uvěřitelný příběh bratrů Kazarových z Horní Vltavice na Šumavě se začal odehrávat na konci roku 1953, kdy se první z nich rozhodl dezertovat z vojny.

Článek

Starší bratr Pavel utíká domů k rodině po dvou měsících na vojně. Před prohlídkami se vojenský zběh schovává ve sklepě a na půdě. Na podzim roku 1954 dostává povolávací rozkaz i mladší bratr. Ondřej Kazar je už před nástupem na vojnu se starším bratrem smluven, že také uteče domů, což se mu daří už po třech dnech.

V té době přichází – shodou okolností – rodině Kazarových příkaz vystěhovat se z Horní Vltavice dále od hranic. K užívání dostávají odlehlou chalupu v Nových Hutích. Následující měsíce a roky jsou ve znamení neustálého strachu z domovních prohlídek, ale i policejní liknavosti. Mladší z obou bratrů je ženatý. Jeho manželka za dobu jeho ukrývání porodí celkem pět dětí. Jako otce uvádí do matriky uprchlého manžela. Nikomu to není divné.

Dům má neustále zatemněná okna, kolem běhá zlý pes. Uprchlíci si navzájem trhají kleštěmi bolavé zuby. Když se někdo blíží, schovávají se ve sklepě.

Skrýš ve sklepě je při jedné prohlídce prozrazena. Poklop vyštěkává pes a pohraničníci se chtějí podívat dovnitř. Neuvěřitelnou shodou okolností se bratrům Kazarovým daří vyváznout. V roce 1960 je vyhlášena rozsáhlá amnestie. Vztahuje se i na vojenské zběhy. Proč se Kazarovi nepřihlásili? A proč musel ponurý příběh skončit až dvěma pokusy o vraždu? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované