Hlavní obsah

Odborář: Neustálé odsouvání odchodu do důchodu je „nemorální“

Duel: Je potřeba důchodová reforma? Jak by měla vypadat? Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Ani po víkendových parlamentních volbách se asi nedočkáme žádné zásadní penzijní reformy. Strany ve svých programech převratné změny nechystají. Přitom se tuzemské penze platí už celé roky na dluh. Důchodový účet je v minusu posledních 16 až 20 let, kumulovaný schodek je teď zhruba na 250 miliardách korun.

Článek

O tom, jak by měla reforma důchodů vypadat a jestli je vůbec potřeba, diskutovali v Duelu makroekonom českých odborů Jaroslav Šulc a Jiří Šatava, analytik think tanku IDEA Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

Některé z návrhů na změny důchodového systému jsou podle Šulce nerozumné. Můžou ohrozit výši důchodů pro příští generaci: „A to v případě, že by politické strany splnily několik idiotských návrhů, které si daly do svých volebních programů, jako třeba snížení odvodů na sociální pojištění. Pokud se do toho systému nebude dávat dost peněz, pak na důchody nebude,“ míní odborář.

Podle Šatavy by se lidé neměli spoléhat jen na státní starobní důchod, protože stát může přenastavit jeho pravidla. Vhodnou alternativou je penzijní připojištění. To ale nefunguje. „Všichni se rozhodli, že tam spořit budou, ale málo. Stát lidi naučil, aby získali maximální státní podporu, ne aby měli zabezpečení na důchod,“ míní analytik think tanku IDEA.

Přirozené řešení demografického vývoje je zvýšení věku odchodu do důchodu. Ovšem současná vláda zastropovala důchodový věk na 65 letech. Podle Šatavy je to krok zpátky. Už nyní podle něj víme, že v roce 2030 se bude tento věk zase posouvat. Šulc míní, že je nemorální říct domácnostem, že čím je člověk mladší, tím je méně jasné, kdy půjde do penze. „Férové je, aby naše generace prožily v důchodu čtvrtinu svého života,“ dodal.

Reklama

Doporučované