Hlavní obsah

Ochutnejte cvrčka nebo mravence! Polští vědci nabízeli lidem pokrmy z hmyzu. Řeší problém, jak nakrmit příští generace

Polští vědci nabízeli kolemjdoucím na ulici pokrmy z hmyzuVideo: Reuters

Pokrmy z hmyzu mohou být podle vědců i chutné. Smažení cvrčci prý chutnají jako kuře, larvy mají ořechovou chuť a mravenci jsou lehce pikantní.

Článek

Polští vědci se při hledání možností, jak co nejefektivněji zajistit dostatek potravy pro příští generace, zaměřili na hmyz. Lidí na planetě přibývá a velikost plochy vhodné pro zemědělské využití je omezená. Hmyz by podle výzkumníků z Vratislavské univerzity mohl být dobrým řešením.

Hmyzí farmaření je podle vědců ekonomicky i ekologicky výhodné. „Na malém prostoru a za krátkou dobu dokážeme vypěstovat velké množství jedlé biomasy," řekla Reuters Anna Zolnierczyková z Vratislavské univerzity.

Další výhodou „pěstování" hmyzu je podle vědců podstatně nižší spotřeba vody, než je tomu u běžných zemědělských plodin. Hmyz navíc narozdíl od dobytka neprodukuje tolik skleníkových plynů a amoniaku.

Související témata:

Doporučované