Hlavní obsah

Obří zátah na soupeře Agrofertu. Takto pálila „mocná zbraň“ ministra Babiše

Podnikatelé podávají svědectví o zásahu Finanční správy v nové epizodě Ve stínu daňového pekla (režie: Braňo Pažitka).Video: Jiří Kubík , Seznam Zprávy

 

Reklama

Investigativní reportáž Seznam Zpráv zachycuje téměř likvidační útrapy tří firem zpracovávajících maso poté, co na ně „zaklekla“ daňová správa. Soudy jim sice daly po letech za pravdu, milionové škody jim ale zůstávají.

Článek

„Potřebovali nás zlikvidovat jako potencionální konkurenci toho velkého. Ten befel, že na nás mají kleknout, byl z Prahy,“ říká na kameru šestasedmdesátiletý Ladislav Kolmačka, zakladatel a majitel firmy Frigoprima, která dovážela a zpracovávala kuřecí maso. Po zásahu Finanční správy a vydání zajišťovacích příkazů na 37 milionů korun jeho firma skončila. Kolmačka založil novou, Frigonovu. Zajištěné peníze i přes vyhraný soud zpátky nedostal.

Reportéři Seznam Zpráv několik měsíců sledovali případ tří firem z jižní Moravy, kterým začaly těžké časy po roce 2014, kdy do vlády vstoupil Andrej Babiš, majitel Agrofertu. Tedy holdingu, který je mimo jiné předním producentem masných výrobků u nás. Vedle Kolmačkovy Frigoprimy z Mikulova se to týká i dvou společností z Uherského Hradiště: Kovář Plus osmačtyřicetiletého Martina Kováře a Tradeco devětapadesátiletého Vladislava Dvořáka.

U všech se opakoval stejný scénář: Finanční správa zahájila daňovou kontrolu, po čase oznámila, že má podezření, že je firma součástí takzvaných karuselových obchodů, tedy že některý z jejích dodavatelů neodvedl státu daň z přidané hodnoty, a firmy takzvaně „zaklekla“: Vydala na jejich peníze a majetek zajišťovací příkazy v řádu desítek milionů korun.

„Když vám někdo vezme osmdesát procent cash flow, tak vás vlastně likviduje,“ říká Martin Kovář.

Při natáčení nové epizody z investigativního cyklu Ve stínu daňového pekla Seznam Zprávy zjistily, že při tehdejším zátahu na dovozce a zpracovatele masa sehrála svou roli firma Animalco, jedna z částí Agrofertu, podnikající ve stejném oboru.

„Vadilo mně, že konkurence byla levnější, ale jestli jely v karuselech, nebo ne, to už musely zjistit nějaké orgány v tomto činné,“ říká ve videu bývalý obchodní ředitel Animalca Tomáš Kutzendorfer.

Do zátahu pro podezření z účasti na daňovém podvodu se v červnu 2014 aktivně zapojil Finanční analytický útvar ministra financí Andreje Babiše. „To je velmi mocná zbraň, kterou má ministr,“ říkal Babiš už před volbami 2013, tedy před svým vstupem do politiky.

Případy firem se z podnětu daňové správy zabývala i policie. Všechny ale odložila, neboť důkazy o daňovém zločinu Finanční správa nepředložila. Firmy se navíc dočkaly zastání i u soudů, které označily zajišťovací příkazy za nezákonný akt.

Finanční správa přesto trvá na tom, že postupovala správně, a věří, že ještě u dalších soudů obhájí svůj postup při doměření daně jednotlivým firmám. „Není namístě se ke kauze vyjadřovat a tím spoluvytvářet tlak na výsledek soudního rozhodnutí,“ uvedl například mluvčí finančního úřadu pro Zlínský kraj Karel Skoumal.

Jak zakleknuté firmy popisují své fungování v době, kdy má jejich konkurent – Agrofert – svého skutečného majitele ve vládě? Jaká byla časová souslednost jednotlivých kroků po nástupu Andreje Babiše do úřadu? A jak se Finanční správa staví k jednotlivým soudním rozhodnutím? Podívejte se na novou epizodu z cyklu Ve stínu daňového pekla, umístěnou nahoře v textu.

Případ dál sledujeme.

Zveřejněné díly ze série Ve stínu daňového pekla

1. díl: „Zaklekávám na rozkaz,“ – natočili jsme skrytou kamerou

2. díl: Odhalili jsme fintu, jak se dá vyhnout daním

3. díl: Dlužíš na daních? Schovej majetek a vyhraješ

4. díl: Zničené zdraví i rodina. Krutý přešlap úředníci odbývají: „Jsme jen lidé“

5. díl: „Plaťte a neptejte se proč.“ Drsné metody úředníků připravily stát o peníze

6. díl: Českého dodavatele Boeingu zaklekli. Co ve videu vzkazuje ministryně?

7. díl: Trestní stíhání na počkání? Policií najatý znalec chystá posudek na míru

„Roky daňového pekla“. Dokument ukazuje stát jako vymahačskou agenturu

8. díl: Obří zátah na soupeře Agrofertu. Takto pálila „mocná zbraň“ ministra Babiše

Reklama

Doporučované