Fotogalerie ukazuje, jak Martina Zelenáková využívá kávové slupky.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Martina Zelenáková se věnuje upcyklaci vedlejších kávových produktů. Využít se snaží hlavně kávové slupky známé jako chaff anebo coffee silverskin.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Cílem jejího projektu je snížit množství bioodpadu, který vzniká při produkci kávy.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Káva je celosvětově jednou z nejobchodovanějších priority, využívá se ale méně než 10 % jejího potenciálu.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy To se právě Martina Zelenáková snaží změnit. Pracuje se slupkami, které se od kávových zrn oddělí při pražení.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Jejím pilotním produktem je sirup, který se dá využít jako přírodní sladidlo nebo k přípravě nápojů.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Martina chce svým projektem podpořit povědomí o významu upcyklace v potravinářském průmyslu.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Lidem chce také nabídnout zdravou a udržitelnou stravu.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Kávové slupky obsahují mnoho antioxidantů, vlákninu, minerály jako železo a hořčík, vitamín C, proteiny nebo kofein. Dají se proto považovat za funkční potravinu.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Většina vedlejších produktů kávy, jako jsou například právě slupky nebo i lógr, často končí jako odpad.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Martina se udržitelností začala zabývat během studia na vysoké škole a zahraničního pobytu v Indonésii, kde byla v šoku z množství odpadu a tamním odpadovým hospodářstvím.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Upcyklace vedlejších kávových produktů podle Martiny může výrazně snížit produkci odpadu v kávovém průmyslu a také přispět ke snížení plýtvání nutričně bohatými surovinami.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Na svém projektu spolupracuje s Markétou Vinkelhoferovou z FairBio pražírny, která ji dodává kávové slupky.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Výrobky z kávových slupek mají široké využití.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Kávové sirupy.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Sirupy se dají použít k dochucení kávy nebo čaje, ale i některých pokrmů.