Hlavní obsah

Fotky: Přes den davy, večer prázdno. Kutná Hora mezi turismem a klidem

Foto: Barbora Kučerová

Chrám svaté Barbory je hned po kostnici druhým nejnavštěvovanějším místem v Kutné Hoře.

Kutná Hora má podle místních obyvatel co nabídnout. Proto je mrzí, když turisté upínají svou pozornost pouze k těm nejznámějším památkám a historické centrum opomíjejí. Na druhou stranu si ale pochvalují, že město je stále jejich.

Článek

„Kutná Hora není skanzen, město je živé a nikdo nám ho neukradl,“ říká Radka Krejčí, ředitelka organizační složky římskokatolické farnosti Sedlec. Pod tu spadá i místní kostel Všech svatých s kostnicí, která je nejnavštěvovanějším místem středočeského města. Tím druhým je pak chrám svaté Barbory. Obě místa navštěvují statisíce lidí ročně, davy jsou tu ale hlavně přes den.

„Když padne pátá šestá hodina, město je prázdné. O víkendu nebo o prázdninách, když se konají akce, jako je třeba Kutnohorské léto, je to o něco lepší, ale mimo sezonu je centrum prázdné úplně,“ popisuje paní Jana, která v Kutné Hoře žije. Podle ní město nabízí místním i cizím lidem plno možností večerního vyžití, turisté se ale v centru většinou nezdrží déle než pár hodin.

Podívejte se, jak vypadají nejnavštěvovanější místa v Kutné Hoře:

+5

Dobyto turisty

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Sněžky.

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží Dobyto turisty vydávají na místa, která zaplavují davy turistů. Zajímají se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí nemá pro domorodce spíše negativní efekt. Reportéři míří nejen na tradiční místa, která každý rok s „overturismem“ bojují, ale také do oblastí, které do pár let čeká podobný osud.

Máte tip na podobné místo? Pište na mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované