Podívejte se, jak mohou takové pokrmy vypadat:
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Hana Hrstková je ekoložka a veganská kuchařka. Se svou službou Green Plate se do českých restaurací snaží dostat čistě rostlinná jídla.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Podle ní si rostlinné jídlo mohou užít i zarputilí masojedlíci. A to pokud je správně připravené, ale i prezentované.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy „Správně nastavené rostlinné jídlo je jídlem pro každého a gastro provozy na nich mohou zvýšit nejen svůj obrat, ale i popularitu,“ říká s tím, že právě na to se zaměřuje její služba Green Plate.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Pro Hanu je důležité nejen to, jak jídlo vypadá a chutná, ale především odkud suroviny pocházejí.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Hana se vždy zajímala o udržitelné projekty. Vermikompostovala ve městě, stála u zrodu u pražského Bezobalu nebo pracovala v prvním veganském hotelu v Itálii.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Ekologie je pro ni nejen poslání, ale i profese. Praktikuje ji propagací udržitelného potravinového systému. Ten však podle ní nelze provozovat se současnou živočišnou nadprodukcí.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy „Rostlinné stravování a pěstování je u nás až na malé výjimky tabu,“ říká.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Hana si od projektu slibuje i změnu povědomí a mýtů o rostlinné stravě jako méněcenné, neatraktivní nebo nedostatečné.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy A jak by podle ní měla taková jídla vypadat v restauracích? Chutně, nutričně vyváženě a především nefastfoodově. „Těšme se na nová a pestrá jídla plná barev, která kuchaři vykouzlí,“ dodává.