Hlavní obsah

Fotky: Nejdelší visutý most láká statisíce turistů. V obci ale budí vášně

Dolní Moravu ročně navštíví 200 tisíc turistů, aby se prošli po nejdelším visutém mostě na světě. Podle některých místních ale vesnice přišla o svůj klid. Jiní ale v atrakcích vidí příležitosti.

Článek

Horský resort v obci Dolní Morava, která se nachází poblíž hranic s Polskem v Pardubickém kraji, nabízí turistům hned několik atrakcí. Tou nejvyhledávanější je bezesporu nejdelší lávka na světě Sky Bridge 721, turisté ale mají zájem i o Stezku v oblacích nebo Mamutí horskou dráhu. Otázka turismu je ale v obci citlivým tématem, jak přiznávají i tamní zastupitelé. Někteří obyvatelé si totiž stěžují na všudypřítomná auta, hluk a davy lidí, zatímco jiní oceňují, že ve vesnici díky atrakcím vznikají pracovní a podnikatelské příležitosti.

V názoru na most nejsou jednotní ani turisté. Podle části z nich je procházka ve výšce až 95 metrů nad zemí s výhledem na údolí zážitkem na celý život, najdou se ale i tací, podle kterých „zábavní park“ – jak resortu někteří přezdívají – až příliš narušuje okolní přírodu.

Podívejte se, jak vypadá okolí nejdelšího visutého mostu na světě ve všední den o prázdninách:

+4

Dobyto turisty

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Sněžky.

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží Dobyto turisty vydávají na místa, která zaplavují davy turistů. Zajímají se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí nemá pro domorodce spíše negativní efekt. Reportéři míří nejen na tradiční místa, která každý rok s „overturismem“ bojují, ale také do oblastí, které do pár let čeká podobný osud.

Máte tip na podobné místo? Pište na mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované