Hlavní obsah

Fotky: Když obloha nad Českem připomíná polární záři

Fotografie, které Seznam Zprávy přinášejí v této galerii, nevznikly na Severním pólu ani na Islandu, jak by se mohlo zdát. Všechny jsou z Pardubického kraje, především z přehrady Seč.

Článek

+8

V nadcházejících dnech by v Česku opět mohla být vidět polární záře. Důvodem je série erupcí na Slunci, při kterých se uvolnila plazmatická oblaka a míří částečně i k Zemi. Uvedl to astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Vzácný přírodní úkaz bylo v Česku naposledy možné pozorovat letos v květnu, polární záře byla tehdy nejsilnější od roku 2003.

První vlna plazmatických oblaků má dorazit již ve středu, ovšem přes den. Podle Horálka ale může geomagnetická aktivita vydržet až do noci. Na Slunci se navíc objevují další erupce. „Není vyloučeno, že se zvýšená geomagnetická aktivita prodlouží do dalších dní,“ podotkl astronom. Upozornil ale, že předpovědět tyto jevy je obtížné.

Podle Horálka je situace podobná jako v květnu, kdy série erupcí způsobila jasné polární záře na mnoha místech na světě včetně Česka a Slovenska. Tentokrát jsou nicméně erupce slabší. „V tuto chvíli vědci nepředpokládají, že stávající aktivita Slunce způsobí stejně intenzivní jevy, přesto zde šance na úkazy jsou. Navíc v následujících dnech ustupuje z noční oblohy Měsíc, který svým svitem jev často přezáří, takže nastávají příhodné podmínky,“ sdělil.

O autorovi

Astronom a fotograf Petr Horálek se věnuje zejména focení noční oblohy. Některé jeho snímky pořízené (nejen) u sečské přehrady se dostaly i do prestižního výběru NASA, a to jako Astronomický snímek dne, který každý den ukazuje nejzajímavější astronomickou fotografii světa.

Od roku 1995 se do tohoto výběru probojovalo jen několik záběrů pořízených z Česka, z toho více jak polovina od Petra Horálka a většina z tuzemských záběrů vznikla právě u sečské přehrady. Ta se tak stala v roce 2020 nejpublikovanější českou lokalitou v tomto prestižním výběru.

Doporučované