Hlavní obsah

Fotky: Jako za starých časů. Na Václavák se vrací tramvajové koleje

V horní části pražského Václavského náměstí začala stavba tramvajových kolejí. Práce potrvají tři roky. Tramvaje na náměstí jezdily více než sto let do roku 1980. Prohlédněte si fotogalerii Seznam Zpráv.

Článek
Foto: wikimedia

V dobách největší slávy se pak tramvaje z horního konce Václavského náměstí rozjížděly nejen do Vinohradské ulice, ale i doleva k Hlavnímu nádraží a doprava k náměstí I. P. Pavlova.

Tramvaje na Václavském náměstí: Začalo to koněspřežkou v roce 1875

  • Tramvaje byly samozřejmou součástí Václavského náměstí více než sto let, první vozy tehdy ještě koňky se na jeho spodním konci objevily už v září 1875, kdy kolejová doprava zažila v pražských ulicích svou premiéru.
  • Do konce 19. století protnuly koleje náměstí i uprostřed, tedy mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, a sloužit začala také trať podél náměstí. V dobách největší slávy se pak tramvaje z horního konce Václavského náměstí rozjížděly nejen do Vinohradské ulice, ale i doleva k Hlavnímu nádraží a doprava k náměstí I. P. Pavlova.
  • Do poloviny 80. let minulého století ale většina kolejí zanikla, dnes jezdí tramvaje jen po krátkém úseku uprostřed skrze náměstí.

Doporučované