Hlavní obsah

Fotky: Jako za starých časů. Na Václavák se vrací tramvajové koleje

V horní části pražského Václavského náměstí začala stavba tramvajových kolejí. Práce potrvají tři roky. Tramvaje na náměstí jezdily více než sto let do roku 1980. Prohlédněte si fotogalerii Seznam Zpráv.

Článek

+11

Foto: wikimedia

V dobách největší slávy se pak tramvaje z horního konce Václavského náměstí rozjížděly nejen do Vinohradské ulice, ale i doleva k Hlavnímu nádraží a doprava k náměstí I. P. Pavlova.

Tramvaje na Václavském náměstí: Začalo to koněspřežkou v roce 1875

  • Tramvaje byly samozřejmou součástí Václavského náměstí více než sto let, první vozy tehdy ještě koňky se na jeho spodním konci objevily už v září 1875, kdy kolejová doprava zažila v pražských ulicích svou premiéru.
  • Do konce 19. století protnuly koleje náměstí i uprostřed, tedy mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, a sloužit začala také trať podél náměstí. V dobách největší slávy se pak tramvaje z horního konce Václavského náměstí rozjížděly nejen do Vinohradské ulice, ale i doleva k Hlavnímu nádraží a doprava k náměstí I. P. Pavlova.
  • Do poloviny 80. let minulého století ale většina kolejí zanikla, dnes jezdí tramvaje jen po krátkém úseku uprostřed skrze náměstí.

Doporučované