Hlavní obsah

Fotky: „Dříve škaredá a šedá díra.“ Teď moravské Toskánsko

Mikulov – jako každé léto – žije cestovním ruchem. Místní jsou na turisty zvyklí. Ne všichni ale nápor návštěvníků vítají. Vadí jim neukáznění cyklisti nebo přeplněná parkoviště. Seznam Zprávy si prošly město v hlavní sezoně.

Článek

Většina místních se shoduje, že cestovní ruch Mikulovu prospěl. „Před 30 lety to byla škaredá a šedá díra, expresivně řečeno. Teď jsou tu památky na úrovni, je tu stále více věcí, které se dají vidět,“ popisuje například Karla Pazderková, místní obyvatelka a podnikatelka.

Letos ale turistů zavítalo do jihomoravského města podstatně méně.

„Letos je to špatné. Když se bavím s kolegy z náměstí, všichni máme dost velké poklesy, někteří mluví o 50, jiní o 40 procentech,“ popisuje Milan Kvarda, majitel Nevinné kavárny, která se nachází přímo v historickém centru Mikulova. Podobné zkušenosti má více místních podnikatelů, podle kterých je důvodem poklesu návštěvnosti nejistá ekonomická situace a vysoké ceny.

Podívejte se, jak vypadá Mikulov a jeho okolí:

+4

Seriál Dobyto turisty

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží vydávali na místa v Česku, která zaplavují davy turistů. Zajímali se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí neměl pro domorodce spíše negativní efekt.

Doporučované