Hlavní obsah

Fotky: České turistické destinace lákají. Cestování se ale mění

Letní měsíce vybízejí nejen k dovolené v zahraničí, ale i k výletům po Česku. Seznam Zprávy proto připravily sérii reportáží z míst, která každý rok navštíví statisíce lidí.

Článek

Lidé, kteří žijí v turisticky exponovaných místech, si jsou většinou vědomi toho, že jejich obec z cestovního ruchu profituje. Turismus s sebou ale také přináší i řadu výzev – od parkování až po rušení nočního klidu a drahé služby. Velká část podnikatelů popisuje, že se turismus mění – ubývá masových zájezdů z Asie a naopak roste počet návštěvníků ze sousedních zemí.

V Českém Krumlově si například pochvalují „pomalejší“ turismus, naopak v Kutné Hoře by uvítali, aby lidé pobyli víc než jen pár hodin. Někteří podnikatelé si pak i posteskli, že turistů je letos méně a jezdí na kratší dobu. To pozorují především na jihu Moravy.

Seznam Zprávy v létě navštívily několik turisticky vyhledávaných destinací. Podívejte se, jak vypadala letní sezona na nejnavštěvovanějších místech v České republice:

+18

Seriál Dobyto turisty

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží vydávali na místa v Česku, která zaplavují davy turistů. Zajímali se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí neměl pro domorodce spíše negativní efekt.

Doporučované