Hlavní obsah

Fotky: Brnem prošel pochod proti plánované lanovce. V čele s ornitology

Protestní pochod v Brně měl upozornit na mezery v projektu lanovky, která se má tyčit nad částí města. Peticí proti ní se bude zastupitelstvo města zabývat zítra ráno. Protestující plánují před radniční budovou přespat.

Článek

Proti lanovce, která má vyrůst nad brněnskou Riviérou, už dříve vznikla petice. Ta má nyní přes pět tisíc podpisů. U příležitosti jejího projednání zastupitelstvem Brnem prošel protestní pochod. Protestující zbytek dne tráví před budovou magistrátu, chtějí tam i přespat. Zastupitelstvo zasedá v úterý ráno.

Za happeningem stojí jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické, NESEHNUTÍ (Nezávislé sociálně ekologické hnutí) a Sdružení OBRAZ (Obránci zvířat). Organizátoři poukazují totiž na to, že lanovka by ohrozila místa, která jsou tradičním zimovištěm havranů a kavek.

Z ohlášení akce také vyplývá, že kromě ekologických a ornitologických problematik má projekt i jiné nesrovnalosti. Podle organizátorů například došlo nejprve k získání stavebního povolení a teprve poté se začala řešit studie proveditelnosti. Zodpovědné orgány – Odbor dopravy města Brna a Dopravní podnik města Brna – navíc prý odmítají zveřejnit projektovou dokumentaci.

Město chce lanovku vybudovat pro zlepšení dopravní dostupnosti. Podle vedení brněnského magistrátu by denně měla přepravit nejméně 16 tisíc lidí. Zástupci také argumentují tím, že s houstnoucí dopravou nabírají trolejbusy zpoždění. V případě lanovky by tak měla být doprava plynulejší. Rozpočet na celý projekt se pohybuje okolo miliardy korun.

Podívejte se, jak protest proti stavbě lanovky vypadal:

+6

Doporučované