Hlavní obsah

Fotky: Adršpašské skály lákají statisíce turistů, limity ale pomohly

Obyvatelé královéhradeckého Adršpachu jsou na návaly turistů zvyklí. Během sezony se v obci o 500 lidech objeví během jednoho dne klidně i čtyři tisíce návštěvníků, kteří míří do tamního skalního města.

Článek

Adršpašské skály začaly v roce 2021 limitovat návštěvnost, během jedné hodiny tam smí vstoupit maximálně 400 lidí. Návštěvníci mají zároveň možnost zarezervovat si vstupenky do skalního města online, což podle starosty obce Jakuba Vajdy pomohlo rozprostřít návštěvnost i do dříve méně vyhledávaných hodin či dnů. Místním turismus obecně nevadí, část zdejších podnikatelů je na turismu závislá. Někteří se ale obávají, že jejich obec může působit jako jedno velké parkoviště.

Podívejte se, jak vypadá jedna z nejnavštěvovanějších přírodních památek v Česku:

+4

Dobyto turisty

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Sněžky.

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží Dobyto turisty vydávají na místa, která zaplavují davy turistů. Zajímají se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí nemá pro domorodce spíše negativní efekt. Reportéři míří nejen na tradiční místa, která každý rok s „overturismem“ bojují, ale také do oblastí, které do pár let čeká podobný osud.

Máte tip na podobné místo? Pište na mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované