Článek
Podnik čeká další rozvoj, zaměří se například na výrobu marmelád z lokálních produktů či cider.
Pěstování jablek má v regionu tradici, ke které se její provozovatelé chtěli vrátit. Zároveň jim je blízký ekologický způsob hospodaření. Nyní mají šest hektarů vlastních sadů a další čtyři hektary plánují osázet. Moštárna by měla postupně rozšiřovat své pole působnosti, v zimě chce zpracovávat citrusové plody, ale především se hodlá podle majitelů zaměřit na regionální produkci. „Hlavně chceme nakupovat ovoce na marmelády tady z Kokořínska,“ uvedl za moštárnu, která spustila provoz v září, Jiří Guttenberg.
Zákazníci si zde mohou nechat udělat mošt z donesených jablek nebo zakoupit ten z místní produkce. Nechybí ani možnost pasterace. Podnik také jablka vykupuje, a to za čtyři koruny kilogram jablek.
Mošt ve Mšeně stáčí do skleněných lahví nebo do třílitrových takzvaných bag-in-boxů, které jsou podle Guttenberga k přírodě šetrnější i nejpraktičtější. Právě o tento typ balení je vysoký zájem.