Článek
O vlastní síti kaváren společnost Marlenka uvažuje už dlouho. „Káva a sladké jde dohromady. Máme i vlastní kávu Marlenka. Jsou to kávová zrna z Brazílie a Guatemaly, “ říká Avetisjan.
První pilotní kavárnu Marlenka otevřela v centru Frýdku Místku – ve městě, kde rodina žije a kde má i svůj výrobní závod. I v oblasti kaváren chce fungovat nadále jako rodinná firma. „Provozuje ji můj bratranec a ten by se měl věnovat i nějakému rozšiřování kavárenského byznysu,” dodává Avetisjan.
Kavárna je otevřená necelý rok. „Má vysoké hodnocení i zajímavé tržby, takže jsme zatím spokojeni. Třeba za rok uvidíme, že kavárna roste, tak se rozhodneme, že jich uděláme dalších pět a nebo uvidíme, že to neběží tak, jak má, tak se to zase trochu protáhne," říká Avetisjan.
O Marlence se dlouho mluvilo v souvislosti se secesní kavárnou Radhošť ve Frýdku Místku. Ta se měla stát první značkovou cukrárnou firmy. To ale nakonec nedopadlo, protože se společnost a město nedohodly na podmínkách. O kavárnu Radhošť se tak nakonec postará místní škola – Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb , která na místě povede středisko odborného výcviku.
Marlenka
Firma byla založena v roce 2003
Jde o rodinný podnik arménské rodiny Gevorga Avetisjana
Tržby jí rostou každý rok, pohybují se kolem půl miliardy korun
Investice do rozvoje firmy uvádí v rozsahu jedné miliardy korun (2009 – 2018)
Marlenka se teď nadechuje k velké expanzi. Kromě bezlepkového a bezlaktózového pečiva chce zamířit i úplně jiným směrem. Během několika měsíců by měla přijít na trh s ledovým čajem s medem, pak by měla následovat ledová káva a výhledově i slané pečivo – arménský chléb na způsob tortily.