Hlavní obsah

Nové dokumenty o atentátu na Kennedyho. CIA vyslýchala agenta KGB, který střelce sledoval

Americký Národní archiv zveřejnil 3 810 dosud tajných záznamů (video: The John F. Kennedy Presidential Library and Museum).Video: Josef Mačí

 

Reklama

Dosud tajné materiály zveřejnil americký Národní archiv. Mezi nimi jsou i nahrávky rozhovorů s bývalým agentem KGB Jurijem Nosenkem.

Článek

Atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho nepřestává budit pozornost historiků, ale také nejrůznějších konspirátorů ani padesát let od tragické události. Americký Národní archiv nově vydal 3 810 dosud tajných záznamů o vraždě prezidenta, kterými chce přispět k odtajnění jednoho z nejtemnějších dnů historie Spojených států.

Některé z dokumentů archiv dříve publikoval se začerněnými místy. Nyní ale zveřejnil i 441 nikdy nevydaných materiálů, mezi nimiž je například 17 nahrávek rozhovorů s Jurijem Nosenkem, bývalým agentem KGB, který údajně vedl spis na střelce Lee Harveyho Oswalda, když pobýval v Sovětském svazu (podívejte se na záběry poslední cesty Kennedyho ve videu).

Kennedyho zastřelil Lee Harvey Oswald 22. listopadu 1963. Nadšené přivítání prezidenta v Dallasu ukončily tři výstřely na Dealey Plaza. Kennedy zraněním podlehl ještě na cestě do nemocnice. Přestože vyšetřovací komise vyloučily širší spiknutí, Američané jsou skeptičtí. Většina z nich věří, že Oswald nejednal sám. Podle výzkumu Gallupova ústavu z roku 2013 si lidé nejčastěji myslí, že za atentátem stála mafie nebo federální vláda.

Reklama

Doporučované