Hlavní obsah

Nová pravidla pro oddlužení. Bude se právníkům chtít pomáhat za pár tisíc?

Duel: V debatě o osobním bankrotu se utkali ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Daniel Hůle z Člověka v tísni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od července platí novela insolvenčního zákona, která má zamezit praktikám podvodných oddlužovacích společností.

Článek

Nově musí být dlužník, který soud žádá o povolení osobního bankrotu, zastoupen advokátem, notářem, soudním exekutorem, insolvenčním správcem nebo neziskovou společností, která má akreditaci od Ministerstva spravedlnosti. Z trhu by tak měly zmizet nepoctivé oddlužovací agentury, které si za sepsání insolvenčního návrhu braly i desítky tisíc korun.

Nově je navíc výše částky, kterou dlužník zaplatí, omezena na 4 tisíce, případně 6 tisíc korun bez DPH při společném oddlužení manželů. Kritici však upozorňují, že trávit deset hodin mapováním klientových dluhů za několik tisíc korun nebude pro advokáty atraktivní.

Neziskové organizace budou s oddlužením svým klientům pomáhat zdarma. Jenže podmínkou je mít speciální akreditaci. I když nyní tuto činnost nabízí stovky nejrůznějších organizací, o akreditaci jich zatím požádalo pouze sedm.

Hrozí, že dojde k výraznému úbytku organizací, které budou s klienty insolvenční návrhy připravovat a podávat a bude přetlak neuspokojených dlužníků? Zeptali jsme se ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni.

Reklama

Doporučované