Hlavní obsah

Nová Evropská komise má zelenou, europoslanci jí vyslovili důvěru

Foto: Flickr.com/EU2017EEEstonianPresidency

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Evropské komisi dáváme důvěru. Tak v posledním hlasování před nástupem bruselské instituce v novém složení rozhodl Evropský parlament. Komise v čele s německou šéfkou Ursulou von der Leyenovou má tedy konečně zelenou. Podpořilo ji 461 europoslanců, 157 bylo proti a 89 se hlasování zdrželo.

Článek

Původní plány počítaly s tím, že nová komise nastoupí už na začátku listopadu. Poté, co se některým kandidátům na eurokomisaře nepodařilo obhájit nominaci při grilování v Evropském parlamentu, se ale start odložil – svých pravomocí by se měl úřad ujmout až 1. prosince.

Von der Leyenová ve středu předstoupila před europoslance a plenární zasedání zahájila projevem. Představila v něm svůj tým budoucích eurokomisařů i program na období 2019–2024. Na začátku projevu zavzpomínala na sametovou revoluci a dvouhodinovou generální stávku v tehdejším Československu, která se konala právě 27. listopadu před třiceti lety.

„Pro mě ty zmíněné dvě hodiny stávky představují přesně to, co vždy znamenala Evropská unie. Nejde jen o politické strany nebo politiku, pravidla a nařízení, měnu nebo obchod. V samé podstatě jde o lidi a jejich tužby, o lidi, kteří společně hájí svobodu, své hodnoty. Jednoduše lepší budoucnost,” uvedla na začátku projevu von der Leyenová.

Co má komise v plánu?

V projevu šéfka nastupující Evropské komise označila EU za šampiona multilateralismu a mluvila o zahraniční politice a o tom, že by měla unie přistoupit k akci. „Můžeme být těmi, kteří formují světový pořádek. To je poslání Evropy a to, co Evropané chtějí,” uvedla. „Investujeme do aliancí a koalicí, abychom navýšili naši hodnotu,” řekla za Evropskou komisi.

Bývalá německá ministryně obrany a blízká osoba německé kancléřky Angely Merkelové zmínila i boj s klimatickou změnou, který označila za zásadní pro prvních sto dní ve funkci. „Bude potřeba masivní investice,” předestřela Von der Leyenová. A připomněla, že Evropa vytváří jen devět procent ze světových emisí. „Musíme k akci přimět i svět,” řekla.

Mezi další stěžejní témata pro Evropskou komisi patří i volný trh, migrace, rovnost Evropanů, digitální agenda – tu povede dánská politička Margrethe Vestagerová – a zemědělství i hospodářská politika. Načrtla i otázku víceletého finančního rámce (MFF) na období 2021–2027, který se bude projednávat i v prosinci na příští Evropské radě. „Neměli bychom MFF vnímat jako jednoduché účetní cvičení. Svět nevypadal před sedmi lety ani trochu jako ten za sedm let,” uvedla von der Leyenová.

Doporučované