Hlavní obsah

Ničí plevel, nebo způsobuje rakovinu? Brusel chce zakázat nejznámější herbicid, Česko je proti

DUEL o používání pesticidů v zemědělství a zákazu glyfosátu, který se chystá v Bruselu.

 

Reklama

Česko bude ve čtvrtek na expertním jednání v Bruselu podporovat prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát. Ten se používá v přípravcích na odstraňování plevele, podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je ale pravděpodobně karcinogenní.

Článek

Záležitost kolem glyfosátu se už v některých státech EU stala politickým problémem. Například Francie žádá naprostý zákaz látky. Je tedy prodloužení licence, jak ji žádá Česko, namístě?

Téma dnešního Duelu. Diskutovali v něm Martin Volf, ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin, a Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Česko chce herbicidu prodloužit licenci 

Česko se ve čtvrtek postaví na stranu států, které budou podporovat prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát. Český ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL to zdůvodňuje tím, že by bylo správné získaný čas využít k dohodě o dalším postupu, například o tom, jak používání glyfosátu do budoucna výrazně omezit.

Experti se na prodloužení licence nedokázali 25. října shodnout. Podle českého ministra je třeba vyjasnit, jakými látkami by měli zemědělci glyfosát nahradit. „V minulosti se stalo, že když se jedna látka zakázala, tak zemědělci ji nahrazovali například mixem či kombinací dvou či tří jiných látek, takže v praxi to přineslo spíše zhoršení stavu životního prostředí,” vysvětlil Jurečka český postoj.

Podle Jurečky je zákaz ze dne na den z mnoha důvodů problematický, je však možné používání látky výrazně omezit. V Česku její spotřeba za posledních šest let klesla podle ministra o 30 procent.

Je herbicid glysofát karcinogenní?

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky, o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Látka je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto. Používání látky hájí i samotní zemědělci. Za její zákaz naopak dlouhodobě bojuje Hnutí DUHA. Podle něj není látka škodlivá jen pro člověka, ale i pro vodní organismy nebo ornou půdu.

Reklama

Doporučované