Hlavní obsah

„Nevěřila jsem, že bude spisovatel souhlasit se zfilmováním,“ říká o filmu Pražské orgie režisérka Pavlásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Režisérka Irena Pavlásková o filmu Pražské orgie. Premiéru má tento týdenVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtek 10. října má premiéru film Pražské orgie, který natočila režisérka Irena Pavlásková podle předlohy amerického spisovatele Philipa Rotha. V ní autor popsal své zážitky z komunistického Československa, kde se setkával s disidenty, kteří si i za totality svým způsobem užívali. Ve filmu uvidíme třeba Pavla Kříže nebo Kláru Issovou.

Článek

Philip Roth vycházel ze svých zážitků, kdy v 70. letech jezdil do Československa podporovat zakázané spisovatele.

„Film není o disidentech, ale je o výseku společnosti, kterou tady právě Philip Roth poznal,“ říká režisérka filmu Irena Pavlásková.

Příběh filmu je o spisovateli, který přijede pověřený misí zachránit rukopisy a vyvézt je do Ameriky. Rukopisy potřebuje získat od české ženy. Vztah Češky Olgy a amerického spisovatele je ten ústřední děj filmu.

„Zajímavé je to v tom, že Philip Roth mapoval naší tehdejší společnost, která se po okupaci začala přetvářet, sunula se k takové rezignaci, zklamání, frustraci.. A náš hlavní hrdina potká nezkrotnou, svéráznou, velice temperamentní a divokou ženu, se kterou má dost práce,“ vypráví Irena Pavlásková.

Režisérka zatoužila film natočit poté, co si přečetla knihu, a přestože byla útlá, líbilo se jí, že tam je vše, co by příběh měl mít. Tak se rozhodla spisovatele Philipa Rotha oslovit.

„Patří k nejvýznamnějším světovým autorům, ověnčený cenami. Já jsem si myslela, že to vůbec nemá naději. Nicméně pan Roth si vyžádal moje filmy a po shlédnutí mě pozval k němu domů do Connecticutu,“ vzpomíná režisérka.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované