Článek
Velká část obyvatel Kyrgyzstánu jsou stále pastevci, kteří kočují v hornatých oblastech se stády ovcí, koní a jaků. Baktygul Mukanbetov a jeho rodina chovají jaky na maso a mléko. Zvířata jim také poskytují vlnu a kůži. Rodina využívá i jejich hnojivo na topení.
Jaci jsou silnější než krávy a dokážou přežít zimu i v takovéto vysoké nadmořské výšce.
„Lidé říkají, že jejich mléko je zdravější a pomáhá léčit řadu zdravotních problémů. Také je dobré pro děti. A i v novinách se píše, že jačí maso je velmi zdravé,” říká Mukanbetov.
Mukanbetovova manželka vyrábí jačí máslo a jogurt. „Mléko je velmi tučné. Dělám z něho i nápoj – avran. Je mnohem tučnější než z kravského mléka,” tvrdí žena.
Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.