Hlavní obsah

Největším problémem současného Ruska není Putin, ale co přijde po něm, říká slavný americký historik

Svět bez obalu z 3. 11. 2019: Slavný americký historik Timothy Snyder o Rusku a Putinovi.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Seznam získal exkluzivní rozhovor s Timothym Snyderem, profesorem na Yaleově univerzitě, spisovatelem a historikem, který se specializuje na dějiny střední a východní Evropy.

Článek

Rozsáhlý rozhovor s Timothym Snyderem jsme rozdělili do několika kapitol. Ve fragmentu, který vám nyní předkládáme, se věnuje zejména ruské realitě.

„Největším problémem současného Ruska není až tak Putin, ale to, že nikdo neví, kdo přijde po něm,“ soudí Snyder. „Jednou z nejdůležitějších vlastností odpovědného politika je, že za sebou nenechá jen zmatek. Způsob, jakým to řešíme v demokracii, je, že máme volby. Víme, že vůdce bude u moci čtyři, pět let nebo šest let a pak si zvolíme někoho jiného. Pan Putin udělal to, že v Rusku přeměnil demokracii na vtip. Takže nikdo neví, co bude dál. Nikdo neví, jak může předání moci vypadat. Co se stane po Putinovi? Nejprve může být velký zmatek a opravdu je otázkou, co přijde potom.“

V co doufá, že se v Rusku nakonec stane? Odpovědi Timothyho Snydera najdete v úvodním videu, již publikované části rozhovoru s ním pak na odkazech níže.

Ve videu se dále dozvíte, jak běžní Rusové momentálně o Vladimiru Putinovi smýšlí. A jaké otázky by mu položili, kdyby měli tu možnost.

Rozhovor je součástí Světa bez obalu publicisty Milana Šímy. Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Doporučované