Článek
Pivovary v Česku loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v Česku, ale i v zahraničí, sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.
Předloni byla výroba rekordní, činila 21,6 milionu hektolitrů. „Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně,“ uvedl předseda svazu František Šámal. Krize se podle něj promítá nejenom do obchodních ztrát, ale i do osudů lidí, kteří pivovarnickou tradici jako národní poklad střeží.
V restauracích se loni vypila čtvrtina piv, předloni šlo o třetinu. Svou činnost ukončilo podle svazu 500 hospod, letos se očekávají další stovky. Negativní vliv na sektor má podle svazu nejenom samotné zavření restaurací, ale také zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti nebo rušení sportovních a kulturních akcí.
„To nejmenší, co může nyní stát udělat, je otevření zahrádek. Šíření koronaviru to nezhorší, ale řadu hospod to může zachránit. Lidé se potřebují setkávat,“ dodala výkonná ředitelka svazu. Epidemická situace se podle ní zlepšuje, otevření zahrádek je lepší než „nekontrolovatelné živelné shromažďování“, uvedla.
O šest procentních bodů na 46 procent vzrostl prodej piva ve skleněných lahvích. O osm procentních bodů z celkového výstavu kleslo množství prodaného sudového piva, v této kategorii jde ale o pokles o 30 procent. PET lahve se udržely na 11 procentech celkového výstavu. O tři procentní body na 15 procent celkového výstavu si polepšilo pivo v plechovkách. O více než polovinu na dvě procenta celkového výstavu klesl prodej tankového piva.
Loni poprvé po devíti letech klesl export, meziročně o 381 000 hektolitrů na zhruba pět milionů hektolitrů.