Článek
„Půjčování zaměstnanců se děje dobrovolnou formou, a to podle zákoníku práce,“ vysvětluje Tomáš Bryzgal, ředitel výrobního závodu Jan Becher Pernod Ricard.
Společnost Mattoni 1873 poskytla Becherovce šest operátorů a operátorek výroby formou dočasného přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli. Jde o stabilní spolupráci ošetřenou legislativou i gentlemanskými dohodami. „Na automatizované stáčecí lince Becherovky se v běžném provozu střídá deset zaměstnanců, kterým aktuálně vypomáhají kolegové a kolegyně z Kyselky,“ dodává Bryzgal.
Jan Becher Pernod Ricard
Karlovarský výrobce je od roku 1997 součástí francouzské skupiny Pernod Ricard, jednoho ze dvou největších výrobců lihovin a vína na světě.
Stěžejním produktem společnosti je světově proslulý bylinný likér Becherovka Original, vyváží se do více než 40 zemí světa.
Lidé se nemusí učit nic extra nového
Stáčecí linka na plnění skleněných lahví v Kyselce je ekvivalentem stáčecí linky Becherovky v Bohaticích. Zaměstnanci Mattoni 1873 jsou zkušení, takže ihned po zaškolení mohou pracovat samostatně. Na rozdíl od brigádníků nepotřebují větší péči od stálých zaměstnanců.
Pro operátory půjčené z Mattoni 1873, kteří ve firmě pracují 15 až 20 let, je to i jistá forma zpestření práce.
Mattoni 1873
- Historie firmy se začíná psát roku 1873, kdy v Kyselce u Karlových Varů založil Heinrich Mattoni stáčírnu minerální vody.
- V 90. letech 20. století firmu převzala italská rodina Pasqualových.
- Dnes do skupiny Mattoni 1873 patří 12 výrobních závodů a 3200 zaměstnanců v osmi zemích.
- V portfoliu už má nejen minerální a pramenité vody, ale také džusy, nealkoholické nápoje a snacky.
- Ročně vyrábí bezmála dvě miliardy lahví.
- V roce 2022 měla skupina tržby 18,5 mld. Kč.
„Sezona stáčení minerálních a pramenitých vod je především na jaře a v létě. Rozdíl mezi hlavní a vedlejší sezonou přitom může dosáhnout až 50 procent objemu produkce. Na podzim a v zimě se proto v závodě v Kyselce každoročně více věnujeme údržbě technologií, školení zaměstnanců a čerpání dovolených. Jsme každopádně rádi, že díky spolupráci s Jan Becher Pernod Ricard se od letoška našla pro tak zkušené pracovníky, jako jsou kvalifikovaní operátoři výrobních linek, plnohodnotná a dobrovolná možnost mimosezonní pracovní náplně,“ popisuje PR manažerka Mattoni 1873 Andrea Brožová.
„Zkušenost na výrobní lince v jiném závodě beru jako dílčí zpestření dosavadní dlouholeté práce v Mattoni, i když práce je v podstatě podobná. Líbí se mi, jak nás v Becherovce přijali – zdejší lidé jsou vstřícní a ocenili, že jsme se rychle zorientovali,“ říká Leo Čák, jeden ze zaměstnanců Mattoni 1873, kteří nabídku přechodně vypomoci při stáčení becherovky přijali.
„I já jsem rád přijal nabídku vyzkoušet jiné prostředí, poznat nové lidi. Chvíli jsem si zvykal na jiný typ pracovního shonu, ale ne dlouho, protože to hlavní mají v Mattoni i v Becherovce společné – stáčet se musí ve špičkové kvalitě, bez ohledu na obsah lahve, a to hodně záleží právě na nás,“ doplňuje ho kolega Oldřich Popovič.