Článek
„To, co se děje, je velmi znepokojující, a pokud se konzumace masa ještě zvýší, bude to mnohem horší,” cituje jednoho z autorů výzkumu, profesora Tima Keye, britský The Guardian.
Průměrné množství zkonzumovaného masa na osobu se v uplynulých 50 letech téměř zdvojnásobilo ze zhruba 23 kilogramů v roce 1961 na 43 kilogramů v roce 2014. Produkce masa se tak zvyšuje podstatně rychleji než počet obyvatel planety.
Data naznačují, že některé bohatší země už sice v konzumaci masa dosáhly vrcholu a teď v nich dochází spíš ke snižování, v Číně a některých jihoasijských státech je ale poptávka stále vyšší.
Živočišná výroba je v současné době zodpovědná za 15 % všech emisí vypouštěných člověkem. Výrazně navíc přispívá i k ničení biodiverzity, jelikož lesy a přirozenou krajinu nahrazuje zemědělská půda, určená pro pěstování krmiv. Ze stejného důvodu dochází také k vysoušení řek a jezer, které jsou využívány k zavlažování.
Výzkum zveřejněný v časopise Science upozorňuje i na negativní následky zvýšené konzumace masa na lidské zdraví. Nepřiměřená konzumace zvyšuje například riziko rakoviny tlustého střeva a kardiovaskulárních onemocnění.