Hlavní obsah

Nedůvěra v očkování přerostla v celosvětovou krizi, varuje WHO

Celosvětově stoupá nedůvěra k očkování.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Celosvětově stoupá nedůvěra lidí v očkování. Vyplývá to z průzkumu společnosti Wellcome Trust, která zkoumala přístup k očkování na vzorku 140 000 lidí ze 140 zemí světa. Nejhůře si vede západní a východní Evropa.

Článek

Z průzkumu společnosti Wellcome Trust, která se dotazovala 140 000 lidí ze 140 zemí světa, vyplývá, že nedůvěra v očkování roste. Nejvyšší je přitom ve východní a západní Evropě. Světová zdravotnická organizace řadí nedůvěru v očkování mezi 10 největších globálních hrozeb pro zdraví. Vědecké výzkumy přitom opakovaně prokazují, že očkování je tou nejúčinnější obranou proti rozšiřování závažných a často smrtelných chorob. Mezi veřejností ale koluje velké množství mýtů a dezinformací. Zvyšují se také obavy z vedlejších účinků některých druhů očkování.

Očkování chrání miliardy lidí po celém světě a některé choroby díky němu již zcela vymizely. Mezi takové nemoci patří například pravé neštovice a téměř vymýcena je i obrna. K tomu, aby se nakažlivé nemoci dále nerozšiřovaly, je zapotřebí právě relativně vysoká proočkovanost populace, která tvoří takzvanou „stádovou imunitu“. Lidé, kteří se rozhodnou neočkovat, proto neohrožují jen sebe nebo své děti, ale i ostatní.

Imran Khan ze společnosti Wellcome Trust před tímto trendem varuje na serveru britské BBC: „V současné chvíli nám to činí skutečně velké starosti, protože v případě spalniček je třeba minimálně 95% proočkovanost, aby nedocházelo k epidemiím, jakých jsme teď svědky.“ Řada regionů po celém světě v poslední odbě zaznamenala epidemii spalniček, tedy nemoci, kterou se v minulosti podařilo téměř vymýtit. Klesající proočkovanost populace však vede k tomu, že se spalničky, které jsou vysoce nakažlivé a mohou být smrtelné, znovu rozšiřují. Americký stát New York kvůli spalničkám již například musel změnit zákon, který povoloval děti neočkovat z náboženských důvodů.

Podle průzkumu si 79 % lidí na celém světě myslí, že vakcíny jsou bezpečné. Důvěra v očkování je často nejnižší v bohatších regionech. Ve Francii, která čelí epidemii spalniček, nevěří v bezpečnost očkování jeden ze tří dotazovaných, což je nejvyšší míra nedůvěry z celého světa. 19 % Francouzů si pak nemyslí, že je očkování účinné. Francouzská vláda proto nedávno zvýšila počet povinných očkování ze tří na jedenáct. Itálie, kde si pouhých 76 % lidí myslí, že očkování je bezpečné, zase nedávno povolila školám, aby mohly odmítat neočkované děti, nebo pokutovat jejich rodiče.

Zatímco ve východní Evropě souhlasí s výrokem, že „očkování je bezpečné“, 50 % lidí, v České republice je toto číslo 64 %. Zároveň nicméně v Česku existuje i vyšší počet lidí, kteří s takovýmto výrokem nesouhlasí. 17 % Čechů si oproti 6 % z celé východní Evropy nemyslí, že je očkování bezpečné. 8 % Čechů pak nesouhlasí s tím, že očkování je účinné a 7 % Čechů si nemyslí, že je důležité očkovat děti. Důvěra Čechů v očkování je tak obecně vyšší než v jiných zemích východní Evropy.

Nejhorší epidemie spalniček za několik desetiletí zasáhla také Spojené státy. Šestadvacet amerických států bojuje s téměř tisícovkou potvrzených případů. Zatímco důvěra v bezpečnost očkování dosahuje v Severní Americe a jižní a severní Evropě lehce nad 70 %, v západní Evropě je toto číslo pouze 59 % a na východě starého kontinentu dokonce již zmíněných 50 %. Na Ukrajině, kde si pouhých 50 % lidí myslí, že je očkování účinné, byl zaznamenán největší počet případů nakažených spalničkami z celé Evropy – dohromady 53 218.

Naopak nejvíce lidí, více než 90 %, věří v bezpečnost očkování v jižní Asii a východní Africe. Velmi vysokou proočkovaností se pak můžou chlubit Bangladéš nebo Rwanda, a to navzdory množství překážek, se kterými se v této oblasti tyto státy potýkají. Rwanda se dokonce stala první nízkopříjmovou zemí na světě, která poskytuje všem mladým ženám přístup k vakcíně proti viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku.

Podle výzkumníků ze společnosti Wellcome Trust má nedůvěra lidí v očkování řadu příčin. Jednou z nich může být i fakt, že choroby, které již v dnešní době nejsou tak časté, nebudí v lidech strach, a je proto pohodlnější nenechat se očkovat, než se zamyslet nad skutečnými přínosy a negativy takového očkování. Stejně jako každý jiný lék i očkování může mít vedlejší účinky. Toto riziko je však minimalizováno pečlivým testováním bezpečnosti a účinnosti vakcín. Díky internetu a sociálním sítím se však mýty a dezinformace o očkování mohou během vteřiny rozšířit po celém světě. Takové fámy se v minulosti dotkly třeba vakcíny proti viru HPV nebo vakcíny proti chřipce.

Reklama

Doporučované