Hlavní obsah

Zbytečný vztek ministra Blažka: Jak psát o rizikových známostech soudců?

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Blažek mluví o vyvolávání nenávisti, my se jen snažíme dopátrat, jestli zmiňované soudkyně nesnižují vážnost soudcovského stavu.

Aniž bychom to plánovali, v uplynulém týdnu jsme zkoumali limity soudcovské morálky a důvěryhodnosti. Hned dvě pražské soudkyně se ocitly nebezpečně blízko zločinu. Naše práce vyústila v roztržku s ministrem spravedlnosti.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Ten případ sledujeme už několik měsíců. Na ústecké nemocnice se podle policie přisála korupční tasemnice, jejíž hlavou byl lobbista a podnikatel Tomáš Burian. Rozvětvený skandál má osobní linku, kterou postupně mapuje kolega Radek Nohl.

Burianovou životní partnerkou je soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Tereza Malá. A jak jsme nyní dohledali, její jméno se ve spise skloňuje opakovaně. Poté, co Burian v květnu opustil vazbu, převedl na Malou svůj byt. Když jsme na to upozornili, policie se pokusila převod zmařit.

A teď nově jsme přišli na to, že majetkových pohybů mezi Malou a Burianem je víc. Soudkyně přispěla částkou 1,5 milionu korun na nákup prémiového vozu BMW X7 Burianově firmě, která se dle policie podílela na korupci při rozdělování zakázek v nemocnicích.

Zastřená transakce, v níž soudkyně figuruje, se přitom odehrála ve stejné době, kdy policie dokumentovala úplatkářský byznys jejího partnera. Samozřejmě jsme se pídili po vysvětlení neobvyklé finanční transakce. Malá i její nadřízení se tu patálii ale snaží vymlčet. Už tři týdny.

I druhý sledovaný příběh vede do pražského justičního paláce, tentokrát na Obvodní soud v Praze 3. Tamní soudkyně Dáša Vítková pomohla z vazby partnerovi. Je jím známý exekutor Igor Ivanko viněný za milionové machinace ve svém úřadu. Když se rozhodovalo o jeho propuštění z vazební věznice, Vítková se za něj zaručila.

Advokátka (a současně senátorka) Hana Kordová Marvanová na to konto začala bombardovat vyšší instance. Má za to, že Vítková „narušila důstojnost soudcovské funkce“. K poskytnutí záruky přihodila fakt, že si Vítková v minulosti pořídila automobil od firmy, která zajišťovala exekutorskému úřadu obviněného Ivanka správu vozového parku. A také že jezdila na luxusní dovolené se svým dlouholetým partnerem.

Její podnět doputoval až na stůl ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Ten ale nenašel žádný důvod, aby zasáhl. „Společné dovolené a užívání osobního automobilu nezakládají pochybnosti o integritě zaručující se osoby,“ napsal Blažek Marvanové v dopise, z něhož jsme citovali.

Jeho stanovisko jsme si v titulku dovolili interpretovat tak, že se soudkyně zastal. A to Blažka příšerně popudilo.

„Nikoho jsem se nezastal, jen na základě sdělení vyšetřujících orgánů nemám k dispozici žádné důkazy pro použití jakýchkoliv zákonných nástrojů k zásahu. Manipulativnost titulků Seznam Zpráv, sloužící každodenně k vyvolávání nenávisti a nejnižších pudů, klesla na úroveň toho nejhoršího ze třicátých až padesátých let,“ ulevil si Blažek na síti X.

Přiznávám, že i při nejlepší snaze jsem nerozluštil, jak to myslel. Jak jeden titulek, podle Blažka zřejmě nepřesně formulovaný, souvisí s obdobím, které zahrnuje vrchol první republiky, druhou světovou válku i komunistický puč a následné politické procesy?

Ať už to mínil jakkoli, jisté je, že kritizovat ministra během protektorátu ani v padesátých letech novináři nemohli. Už proto že nad kvalitou (nejen) titulků bděl cenzor ze správy tiskového dohledu. Minimálně v tomto bodě jeho přirovnání kulhá. Kritizuje údajnou manipulaci, ale sám si manipulací pomáhá.

Blažek mluví o vyvolávání nenávisti a nejnižších pudů, my se jen přitom snažíme dopátrat, jestli zmiňované soudkyně nesnižují vážnost soudcovského stavu a stále naplňují zákonné předpoklady pro výkon funkce, které zahrnují nejen bezúhonnost, ale i patřičné morální vlastnosti.

„Při výkonu funkce i v osobním životě se soudce vyvaruje jednání, které by mohlo ohrozit jeho bezúhonnost a tím vážnost soudcovského stavu,“ píše se mimo jiné v jejich etickém kodexu.

A stejný zájem, předpokládám, by měl mít i ministr spravedlnosti.

Koho jsme také popudili

Z vazby a zpět. Shodou okolností jsme záruku při propouštění z vazby zkoumali i v případu nájemné vraždy objednané úřednicí NKÚ. Muž, který se k podílu na přípravě přiznal, se musel vrátit do vazební věznice. Byl z ní sice propuštěn letos na jaře, avšak podle policie začal se svými kumpány řešit možnost dalších dvou vražd. Podle čerstvého obvinění se chtěl zbavit nepohodlných svědků.

Poté, co jsme popsali nové, poněkud panoptikální obvinění, začali jsme zkoumat, proč úřady obviněného propustily. A stačilo k tomu málo: Záruka příbuzného, písemný slib, že se polepší, a nařízený dohled probačního úředníka. Všichni zúčastnění tak mohou mluvit o štěstí, že se opětovně uvazbenému výtečníkovi jeho vražedné plány nepodařilo naplnit…

Jak jsme „obtěžovali“ europoslance. Při prověrce nových europoslanců jsme narazili na transakci, která dostala do úzkých Tomáše Kubína z ANO. Před deseti lety, tehdy ještě v dresu ODS, totiž velmi výhodně získal od obce stavební pozemek. Prodala mu ho tamní starostka, jež je současně jeho manželkou. Tvrdí, že cenu stanovil posudek. Jenže jak se sám prozradil, nechal ho vypracovat až dva měsíce po koupi.

„Proč mě s tím obtěžujete? Na základě čeho? Já se vás ptám!“ začal rozhovor Kubín, když jsme se jej na obchod zeptali. Jak hovor pokračoval a jak reagovalo vedení hnutí ANO, najdete v článku Lukáše Valáška a Adély Jelínkové.

Ubrání Turek domek? Kolega Jirka Pšenička se zase vrátil k trablům europoslance Filipa Turka se stavebními předpisy. Jak nyní dohledal, hrozí mu, že bude muset domek, který bez stavebního povolení rozšiřuje v Dubči na okraji Prahy, zbourat. Místně příslušný stavební úřad totiž zahájil řízení o odstranění černé stavby.

Přiznání k uplácení. Tenhle případ začal u někdejší ministryně Kláry Dostálové z ANO. K soudu se ale dostal jen bývalý ředitel odboru v agentuře CzechTourism Aleš Pangrác. A dva obžalovaní před trestním senátem přiznali, že manažera státní agentury upláceli.

O Dozimetru neveřejně. Čtenáři nám často vyčítají, že málo píšeme o kauze Dozimetr (tímto pocitem trpí především sympatizanti hnutí ANO). Je to ale optický klam. Radek Nohl sleduje případ krok za krokem. I proto se nyní dozvěděl a jako první napsal, že soudce nařídil v případě lobbisty Michala Redla a spol. neveřejné jednání. Což může znamenat, že se v kauze objevily pochybnosti.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované