Hlavní obsah

Traumatizovaný a týrající soudce neohrožuje důvěru, myslí si ministerstvo

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Shutterstock.com

V tuto chvíli se nehraje jen o čistotu Švaňhalova trestního rejstříku. Do hry sám zatáhl své duševní zdraví.

Několik původních zjištění, další roztržka s ministrem spravedlnosti a jeden investigativní podcast. To je bilance prvního zářijového týdne investigativního týmu Seznam Zpráv.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Minulý týden jsme do podcastového éteru vypustili investigativní minisérii Spravedlnost tyrana, jejímž průvodcem je kolega Janek Kroupa.

Mapuje v ní případ žďárského soudce Romana Švaňhala, jenž byl souzen za domácí násilí a nově i za křivé obvinění. Ač týral a bil svou partnerku, dál v soudní síni rozhoduje o osudech jiných.

Sám o sobě alarmující případ – pro nás nečekaně – zastínilo jedno cameo. Souzeného soudce obhajuje advokátka Lucie Hrdá, která se profiluje jako bojovnice za práva obětí domácího násilí.

V samotném podcastu se jen mihne, část posluchačů a čtenářů jí za to na sociálních sítích i přesto vyprala střeva. Jako kdyby si veganka otevřela řeznictví, vyčítali jí a rozpoutali další kulturní válku. (Lucii Hrdou jsme poté požádali o rozhovor. I když na sítích případ komentovala, nás odmítla.)

Mám za to – ne, jsem si jistý –, že větší pozornost si zaslouží soudce Švaňhal. Už to, jak zkušeně prokličkoval trestním řízením, může otřást i s otrlým pozorovatelem. Dva soudy jej odsoudily za to, že týral svou partnerku. Nejvyšší soud ho ale zprostil. Nezpochybnil přitom, že je tyranem. Konstatoval však, že intenzita jeho útoků a hulvátství nebyla natolik vysoká, aby šlo o trestný čin. Prý jen přestupek.

A co víc: Minulý týden byl Švaňhal odsouzen, byť nepravomocně, za to, že svou partnerku ještě křivě obvinil. Jak v podcastu připomíná Janek Kroupa, těžko si představit těžší prohřešek vůči soudcovské profesi.

Můžete namítnout, že ani v jedné věci nebyl pravomocně odsouzen. To je relevantní argument. V tuto chvíli se ale nehraje jen o čistotu jeho trestního rejstříku. Do hry sám zatáhl své duševní zdraví.

Před soudem se bránil tím, že není psychicky zdráv. Tvrdil, že potřebuje psychiatrickou léčbu, medikaci, protože trpí posttraumatickým stresovým syndromem. A sám na sebe předložil posudek, který jeho slova potvrzoval. V jiné části sporu pak řekl, že není schopen v důsledku psychiatrického stavu číst rozsudky.

Vystresovaný je ale očividně jen Švaňhal. Nikoho dalšího v justici to příliš nezneklidňuje. Jeho nadřízený jej přesunul a dal mu na starost agendu rozvodů, aniž by se pozastavil nad tím, že soudce zasažený posttraumatickým syndromem po nevydařeném vztahu nemusí být v takových sporech nestranný.

A co ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který by jej mohl postavit dočasně mimo službu? Ani on k tomu nevidí důvod a zůstává v klidu.

„Účelem dočasného zproštění je totiž okamžité zamezení výkonu funkce osobě, která je trestně stíhaná a u níž pokračování ve funkci představuje riziko ohrožení důvěry veřejnosti v nezávislost a nestrannost soudnictví,“ odpověděl nám jeho mluvčí Vladimír Řepka.

O ohrožení důvěry v nezávislost a nestrannost soudnictví mají na ministerstvu zjevně jinou představu.

Co jsme také zjistili

Noční ministrovy tweety. Co u ministra spravedlnosti naopak očividně vzbuzuje neklid, je brněnská bytová kauza. Když jsme v týdnu informovali o tom, že v jedné z větví případu padla obžaloba, ministr Blažek po půlnoci zveřejnil tweet, v němž označil kolegu za „ubohého, hloupého blba“. Následující noc si ulevil nesmyslnou analogií s nacismem, kterou ani nedokážu srozumitelně převyprávět. Požádal jsem jej o slušnou komunikaci a – už po deváté – jsme jej pozvali do podcastu Ptám se já Marie Bastlové. Ani tentokrát naši nabídku nevyužil.

O vrahovi z fakulty. Předem varuji: Není to snadné čtení. V rozsáhlém textu se kolegyně Kristina Ciroková pokusila načrtnout odpověď na dosud nezodpovězenou otázku: Proč střelec z fakulty vraždil? Jak je snad z longreadu patrné, jsou za ním týdny práce a dlouhé redakční debaty o hloubce detailu, do něhož se máme ponořit. Nejen znalecké posudky nám pomohly vykreslit motivaci vraha i jeho samotnou osobnost.

Svědomí advokáta. Policie řeší úplatek mezi advokáty. A spojuje ho s obří zpronevěrou. „Mé svědomí a má křesťanská víra.“ Tak vysvětlil mladý advokát, proč se přiznal k uplacení kolegy. Příběh zločinu a pokání popsal kolega Vojtěch Blažek.

Tichý odchod z ministerstva. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09) ve vší tichosti opustil svůj post. Jak náš tým zjistil a ověřil, za jeho odchodem stály informace tajné služby BIS.

Čapí hnízdo navždy. I když vyšetřovatelé odložili prověřování případu reklamy na Čapím hnízdě s tím, že nebyl spáchán trestný čin, další soud nyní potvrdil pochybnosti, které kolem reklamy už dříve zjistil finanční úřad. Toto téma se nám cyklicky vrací a už teď je jisté, že to není naposledy – čeká se na další rozsudky.

Milionový náměstek. V České poště naletěl kyberpodvodníkům a poslal jim z firemní kasy více než jeden milion korun. Ač byl odsouzen za vědomou nedbalost, dnes působí jako náměstek generálního ředitele Českých drah. Seznámit se s výjimečnou kariérou tohoto manažera se můžete v textu Jirky Pšeničky.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované