Hlavní obsah

Šuplík: Inzerát na ulici, ve které nechci bydlet

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Stojí obec o takovou reklamu, jaké se jí dostává kvůli ulici Jozefa Tisa?

Soud 80 let po válce rozhodl, že ulice pojmenovaná po tehdejším válečném zločinci není OK. Co příště? Budeme se soudit, jestli 2 a 2 jsou 4, nebo 5? Více v dnešním Šuplíku:

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská obec Varín nedaleko Žiliny musí do půl roku přejmenovat ulici Jozefa Tisa (v originále ulica Dr. Jozefa Tisu). Tak tento týden rozhodl správní soud v Banské Bystrici. Jde o zaplaťpánbůh unikátní případ.

Ulice byla po prezidentovi klerofašistického Slovenského štátu pojmenovaná obecním zastupitelstvem v jakési podivné euforii po rozdělení Československa. V obecní kronice na webových stránkách Varína se pod rokem 1993 píše (nepřekládáme): Obecné zastupiteľstvo prejavovalo hlbokú úctu ku osobe Dr. Jozefa Tisu a na svojom zasadaní po predchádzajúcej podpisovej akcii v časti obce Kamence sa rozhodlo 4. 11. 1993 pomenovať jednu ulicu na ulicu Dr. Jozefa Tisu.

Protesty proti názvu zní řadu let, změnu žádali aktivisté, prokurátor, historici i židovská obec. V roce 2022 kvůli tomu proběhlo místní referendum, pro nízkou účast neplatné. A nic.

Že se spor dostal až k soudu, ukazuje nejen na neústupnost varínských radních, ale připomíná i to, jak tuhý kořínek takzvaná honorifikační urbanonyma někdy mají. Ačkoli není, respektive nikdy nebylo proč připomínané osoby připomínat a zvěčňovat na tabulích se jménem ulice.

Správní soud - pozor, píše se červen 2024 a je skoro 80 let po válce - se ztotožnil s argumentací prokurátora Petra Mihála, podle něhož „musí být nežijící osobnost, po které je nazvána ulice, vnímána výrazně pozitivně“. V opačném případě by to mohlo působit dojmem, že negativní působení Jozefa Tisa je schvalováno, píše slovenský Denník N. Rozhodující pro výsledek sporu bylo Tisovo odsouzení a poprava v dubnu roku 1947.

Tedy pardon, nechci se milých slovenských přátel dotknout: Ale až bude příště někdo trvat na tom, že 2+2 nerovná se 4, ale 5, bude se toho také muset chopit prokurátor, u soudu předložit argumenty pro opak a slavně svou při v demokratickém právním státě vyhrát? Nejsou některé věci alespoň o chloupek méně relativní než postulát „každý má právo na svůj názor“?

Zvláštním úkazům ve jménech ulic jsme se věnovali v tomto článku:

Já vím, samospráva. Je to její rozhodnutí a každá ulice se potřebuje nějak jmenovat. Když název změníme, musí si také místní měnit občanky a jiné papíry.

A jak k tomu přijdou ti, jsou-li tací, kdo v ulici válečného zločince bydlí a moc rádi by změnili adresu jinak než odstěhováním na nějakou lepší? Jaká jsou práva těch, které Tisova ulice z víc než zřejmých důvodů uráží - a ti samozřejmě vůbec nemusí bydlet jen ve Varíně? Nebo se tiše počítá s tím, že si po třiceti letech všichni zvykli a jméno ulice berou prostě jako orientační, ne „honorifikační“? To snad ne.

Samozřejmě jsou i lidé, pro které Tiso není válečný zločinec, ale mučedník katolické víry a slovenského národa. Což není žádná subjektivní věc názoru, ale nechutný omyl.

Zajímavé je, jak se tenhle úsudek promítá do jazyka. Totiž tak, že Tisovi obdivovatelé trvají nejen na jeho ulici, ale také na archaickém skloňování, ve 2. pádě „ulica Jozefa Tisu“, a ne ulica Jozefa Tisa, což je standard soudobé spisovné slovenštiny. Viz vláda Roberta Fica, a ne „vláda Roberta Ficu“. Analogicky ve 4. pádě: Potkali jsme Joža, našli jsme Fera. Tisovci zásadně nesouhlasí.

Na to také upozornil prokurátor: Název ulice Dr. Jozefa Tisu nejen uráží náboženské či národnostní cítění, ale navíc je gramaticky nesprávný.

I když si asi nemusíme vysvětlovat, že ten první důvod bohatě stačí…

A teď k našim společně nevyřízeným účtům. Na Slovensku podle Google Maps stále existují nejméně dvě ulice pojmenované po Klementu Gottwaldovi, jedna v Šoporni v okrese Galanta, druhá v Želovcích nedaleko maďarských hranic. Ano, Gottwald nebyl totéž co Tiso, nevládl s požehnáním Berlína, ale Moskvy, krev na rukou měl takisto, o čem je tu vůbec řeč? Dostane se i tenhle trapas ke správnímu soudu, nebo skončí dobrovolně sám? Kéž by.

Paměť - znát Gottwalda nebo Tisa - je důležitá. Ale po po nich pojmenovaných ulicích k ní opravdu cesta nevede.

V Miroslavi (okres Znojmo) mají ulici Dr. M. Horákové (v roce 1950 oběti komunistického politického procesu) a hned za rohem ulici A. Zápotockého (v roce 1950 předsedy komunistické vlády). Je tohle vůbec možné?

Doporučované