Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Šuplík: Došla nám trpělivost úplně se vším

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Shutterstock.com

Trpělivost - k čemu je dneska vlastně dobrá?

Do zpráv se dostane jen ten, komu trpělivost dojde. Kdežto trpěliví trpí tiše. Více v dnešním Šuplíku:

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Také se vám zdá, že poslední dobou čím dál víc lidem dochází trpělivost? Anebo ne, trpělivost možná dochází pořád stejně, ale čím dál víc se o tom píše. Když půjdeme jen po titulcích: České vládě došla trpělivost s Ficem. - Britské vládě došla trpělivost s demonstranty. - Aktivistům došla trpělivost s otravnou světelnou reklamou. - Další zemi došla trpělivost s turisty. (Ti jsou mimochodem jednou z vůbec nejčastějších příčin docházení trpělivosti.)

Justičním odborům došla trpělivost s platy. - Unionu Berlín došla trpělivost s Bjelicou. - Autobusákovi došla trpělivost s hlučnými pasažéry. - Thajsku došla trpělivost s elektrošrotem. - Tlumočníkům došla trpělivost s europoslanci. - Radním na okraji Melbourne došla trpělivost s velkými vozy. - Muži došla trpělivost s opožděným kurýrem, ukradl mu vlastní balík. - Městu Orlová došla trpělivost s hříšníky.

Než vám dojde trpělivost i s tímto krátkým textem, rád bych k tomu ještě něco dodal.

Došlá trpělivost s někým nebo s něčím je mezní, dramatický stav. Tím pádem je to i zpráva: Něco se změnilo. Kdežto trpěliví lidé se ve zpravodajství, natož v titulcích, na rozdíl od čekáren u lékaře skoro nevyskytují, není důvod. Výjimky: dalajláma apod. Ovšem „Dalajlámovi došla trpělivost“ by byl až příliš nápadný podvrh.

Ti, kterým došla trpělivost, jsou nejen hybateli děje, ale i úkazem, ba hrdiny naší doby. Pohár jejich trpělivosti přetekl - a tak to má být. Vzchopili se k činu!

„Naše doba“ sice pořád stojí na lásce k bližnímu, ale také na trpělivosti ocaď-pocaď, přerůstající v chronickou netrpělivost. Viz za tisíce jiných řidiči v silničním provozu, ale i chodci na frekventovaném přechodu, bušící xkrát do už svítícího tlačítka „Čekejte“. Trpělivost? Ve skutečnosti došla už dávno a všeobecně. Odvolali jsme ji a škrtli.

Anebo se snad, když vám začne padat internet, pokaždé obrníte trpělivostí? Protože prý přináší růže?

Normální s normálními instinkty jste dneska vy, ne Seneca, který měl trpělivost za důležitou ctnost. Ale to byl offline stoik a mohl si to dovolit.

Když někomu „dojde trpělivost“, bere se to jako dobově adekvátní, a vlastně i svým způsobem imponující výkon.

Jenže dokonavý vid mate a informace „došla trpělivost“ je sama o sobě nutně neúplná, někdy i falešná. Protože ve většině případů trpělivost nedochází na furt: jsme lidé a umíme odpouštět. Takže podstatné je, co se po dojití trpělivosti děje a bude dít dál. A za jak dlouho ji ten, komu došla, dotankuje. Trpělivost dochází až na nulu, ale zas a znova se obnovuje. Plnou nádrž, prosím!

Ještě upřesnění, jak je to s těmi růžemi. Německá slovesnost to rozvádí: Geduld bringt Rosen, manchmal auch beschissene Hosen, a Velká encyklopedie citátů a přísloví (Academia, 1999) vzorně překládá: Trpělivost přináší růže, též posrané gatě může. Dělat v pravý čas ty správné kompromisy přece není hanba, ale stará lidová moudrost.

Milí čtenáři a milé čtenářky, pokud máte zájem o pravidelný nedělní Šuplík, klikněte zde na tlačítko „Sledovat“ a budeme vám posílat upozornění na nové díly do e-mailu. Děkujeme, že nás čtete.

Související témata:
Trpělivost

Doporučované