Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Turek má nečekanou šanci na mandát díky generaci Z

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Řada mladých lidí může Filipa Turka vnímat spíše jako politicky angažovaného influencera.

Nezisková organizace Člověk v tísni již tradičně uspořádala simulované „Studentské volby“, během kterých si studenti mohou zkusit, jak to chodí ve volebních místnostech. Nečekaný úspěch u nich slavila koalice Přísahy s Motoristy.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Ačkoliv výsledek tohoto hlasování nanečisto určitě nemůžeme vážit stejně jako předvolební průzkumy zpracovávané agenturami podle jasné metodologie, téměř 23 000 středoškoláků zapojených do letošního europarlamentního ročníku vyslalo do české předvolební atmosféry jasný vzkaz: Pokud si koalice Přísahy s Motoristy sáhne na mandát, bude to i díky hlasům generace Z. A nedávný průzkum od společnosti GTS Alive jejich rostoucí popularitu mezi mladými jen potvrzuje.

Nemá cenu řešit, jak a proč tento společenský paradox, tedy dobrovolná družba policistů s „autíčkáři“, vlastně vznikl. Značky Přísahy ani Motoristů na nasbíraných bodech v průzkumech zásadní podíl nenesou.

Jak je tedy možné, že obě dosud nevýrazná a vysmívaná hnutí s cejchem poražených (Přísaha se v roce 2021 nedostala do Sněmovny, Pražané o rok později jednoznačně odmítli přítomnost Motoristů v zastupitelstvu), ztělesněná šerifem Šlachtou a knihovníkem IVK Macinkou, najednou mezi prvovoliči konkurují zavedeným Pirátům, Spolu i Starostům? Lákadlo pro mladé voliče představuje osoba Filipa Turka.

Se vší úctou k ostatním hvězdným jménům na této vytříbené koaliční sjetině – jste tam opravdu jen do počtu. A lídr vám bude jistě velmi vděčný, pokud zůstanete přesně tak stejně neviditelní jako tomu bylo doteď. Ačkoliv je Turkovým obdivovatelům spíše lhostejné, s kým se jejich hrdina v boji o bruselskou kancelář spaktoval, troufám si říct, že ani tak není v jeho zájmu, aby deset dní před volbami kdokoliv zjistil, že kandiduje například po boku Antonína Staňka.

Ano, někdejší spolehlivý spojenec prezidenta Zemana v dobách jeho nejpodlejších hradních rošťáren se ukázal být tak bytostně přesvědčeným sociálním demokratem, až si nakonec plácl nad třetím místem na kandidátce s tímto pravicovým výkvětem. (V této disciplíně už to dál dotáhl jen někdejší stranický kolega Michal Hašek.)

Jak se Filip Turek, bývalý automobilový závodník, dnes sběratel luxusních vozů, dostal do hledáčku generace Z? A proč dvacátníci chtějí, aby je v Bruselu zastupoval právě on?

Turkovi se povedlo kolem své osoby v online prostoru vytvořit zvláštní kult. Fanoušci (toto označení užívám zcela záměrně) se k jeho podpoře napříč internetem hlásí užíváním unikátního hesla #hranatost. Na instagramu jeho účet sleduje 166 tisíc uživatelů, což ho činí nejsledovanějším kandidátem letošních eurovoleb na této síti.

Pro ilustraci, o jaký úspěch se jedná, v pořadí druhá Danuše Nerudová má na kontě o sedm tisíc sledujících méně. Nutno ale dodat, že o její profil se stará marketingový tým už od voličsky daleko atraktivnějších prezidentských voleb.

Řada mladých lidí může jen na základě obsahu na sociálních sítích, které pro generaci Z představují primární dějiště předvolebního mámení, Turka vnímat spíše jako politicky angažovaného influencera. Jeho síťová kampaň nenese jednotnou vizuální identitu, není nijak estetická. Působí nahodilým dojmem, jako by snad ani o žádnou kampaň nešlo.

Reakce budí zejména pečlivě vybírané pasáže z jeho vlastních talkshow. Mluví jednoduše, konkrétně. Platí, že si raději cokoliv vmžiku domyslí, než aby musel připustit, že snad něco neví. Nevědomost do jeho image charismatického všeználka rozhodně nezapadá.

Závěrem si představme dva velmi blízké Turkovy spolupracovníky. Donorem kampaně je miliardář Richard Chlad, který zbohatl na tuze bohulibé činnosti – provozu kasin, heren a výherních automatů. Chlad nekriticky obdivuje Fica, zelenou politiku EU označuje za teror a o liberálech tvrdí, že brečí.

Diskuzní show na V.O.X. TV Po žních k Turkovi „moderuje“ Gabriela Sedláčková. Tato dáma ve zmíněném pořadu plní spíš roli předčítače předem domluvených otázek nebo jakési nadhazovačky témat. Kromě mediálního koučinku kandidáta Turka se angažuje v monarchistické straně Koruna Česká a zároveň působí jako tisková mluvčí Konzervativní strany. „Moderátorka“ Sedláčková dále po boku Daniela Vávry bojuje proti cancel culture ve Společnosti pro obranu svobody projevu. Skvělá parta.

O člověku často nejvíc prozradí lidé, kterými se dobrovolně obklopuje. Seznamte se. Filip Turek, populista pro mladé.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Doporučované