Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Prodej nahých fotek není k smíchu. Pokud nejste lidovec

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: Patreaon/MaSKaPhotoModel

Jak se má volič vyznat v uskupení, ve kterém platí, že hovězí je hovězí, ale kandidátčina prsa za paywallem jsou umění?

Do dalších voleb zbývá už jen necelý měsíc. Na povrch tak vyplouvají nepřesvědčivá daňová přiznání či diplomové práce kandidátů, anebo se provalí, že na internetu už nějaký pátek obchodujete se svými nahými fotografiemi.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Své digitální podnikání před naším redakčním kolegou Janem Novákem neutajila karvinská komunální politička a nyní kandidátka do zastupitelstva Moravskoslezského kraje Mariam Szyja.

Pro pořádek: Online prodej obnažených snímků – pokud k němu člověka nikdo a nic nenutí a pohybuje se v legálních mezích – není v zásadě nic proti ničemu. Z mého pohledu jde o legitimní byznys, a že já sama jej neprovozuji, ještě nutně neznamená, že se mu mohu vysmívat a odsuzovat jej. Je totiž zcela na odpovědnosti každého, zda se k takovému druhu podnikání se všemi jeho benefity i negativními důsledky rozhodne. Všichni si se svým tělem a životem můžeme nakládat, jak sami uznáme za vhodné.

Takhle ochotně budu ráda obhajovat úplně každého, kdo si vybere podobný obchodní model. Moje velkorysá nabídka ovšem platí z pochopitelných důvodů pod jednou podmínkou – nejste k tomu aktivním členem nebo členkou strany, která by ostatní lidi pro stejné chování pravděpodobně zavrhla. A tou právě Mariam Szyja (KDU-ČSL) shodou okolností je.

Odhalení jejího přivýdělku odstartovalo až dojemně licoměrnou show. Mluvčí KDU-ČSL David Jirušek ve vyjádření pro Seznam Zprávy hasil požár slovy, že se jedná o „umělecké fotografie“. Stranický europoslanec Tomáš Zdechovský se zase na síti X kolegyně za „odvážné fotky“ zastal a vyzval „každého, kdo soudí, ať si zamete před vlastním prahem“.

A to je právě, drazí lidovci, jádro celé jinak nevinné kauzy s erotickými obrázky. Vzít pomyslné koště do ruky a začít před svým prahem z gruntu zametat by měla celá vaše členská základna. Kam se stihly tak náhle vypařit všechny léta vzpomínané křesťanskodemokratické zásady? Konzervativní principy? A výroky o ohrožování dětí?

Mluvčí které KDU-ČSL vydal ono tiskové prohlášení? Té strany, která pod rouškou tradičních hodnot roky upírá části obyvatel narovnání práv? Strany, jejíž členové myšlenku manželství pro všechny s úsměvem ve tváři označují za neomarxistickou? Nebo té KDU-ČSL, která na nové vlně progresivismu omluví i zpeněžněné internetové nahotiny své členky? Cítím tu buď zásadní ideologický rozkol, nebo notnou dávku pokrytectví.

Nemám sice potřebu pomáhat lidovcům s jejich politickým přežitím, ale z bídných preferencí luštím, že by možná bylo žádoucí si pro začátek vyjasnit, kým vlastně jsou, co chtějí a také koho oslovují. Zabarikádovat se pod hranicí volitelnosti v průzkumech příliš přesvědčivě nepůsobí. Inu, jak se také má potenciální volič vyznat v uskupení, ve kterém platí, že hovězí je hovězí, ale kandidátčina pomoučená prsa za paywallem jsou umění?

Na chystaném podzimním volebním sjezdu by se na krátkou ideovou diskuzi snad čas najít mohl. A kdyby ne, nevadí. Můžeme tuhle neprůhlednou parlamentní hru hrát dál, pár nápadů bych měla už teď.

Až příště přijde řeč na to, jestli by lidovci nemohli konečně podpořit Istanbulskou úmluvu a novelu občanského zákoníku o manželství, mohli by tomu v duchu nově nastolených termínů začít pro mě za mě říkat třeba vernisáž a přestat s nesmyslným bojkotem.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Doporučované