Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Prezidentův tým mladých poradců se stal neviditelným

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zájem o názory mladých lidí byl silnou součástí Pavlovy předvolební kampaně.

Na jaře vznikla pod záštitou prezidenta republiky pracovní skupina IMPAKT Česko tvořená dvaceti mladými lidmi převážně z řad generace Z. V poslední době ale její aktivita utichá a je otázkou, co z velkých plánů zbylo.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Podstatnou část svého života jsem existenci září spíše popírala. Vidina vstávání v půl sedmé ráno až do nepředstavitelně vzdáleného června se mi příliš nezamlouvala. Čím jsem ale starší, tím radši tento měsíc mám. Teď už se na celospolečenský návrat rutiny a režimu naopak těším. Asi moudřím, už bylo na čase.

Kdo se ale do práce zatím nevrátil, možná protože s ní nikdy pořádně ani nezačal, je prezidentův poradní tým mladých. Na vznik pracovní skupiny IMPAKT Česko jsem upozorňovala už v březnovém vydání Šťastného oběžníku. Zamýšlela jsem se tehdy, kdo, proč a na základě jakých kritérií skupinu vlastně svolal.

Ještě na jaře to podle nastoleného programu vypadalo, že prezident Pavel bude muset strávit zbytek mandátu už jen účastí na akcích s radou mladých, aby byla šance, že alespoň část z toho, co si společně naplánovali, během jednoho volebního období vůbec stihnou.

Namátkou: Do dnešního dne mělo být podle předběžného harmonogramu natočeno už pět epizod podcastu. V červnu se měla trénovat sebeobrana, v červenci jezdit na skateboardu a na srpen byla dokonce načrtnutá konference ve stylu Fora 2000. To zní ambiciózně a záslužně, fandím.

Nic ze zmíněného se sice dosud neuskutečnilo, ale nutno zdůraznit, že šlo o neveřejný a předběžný, nikoliv závazně přijatý rozvrh. A já mám pro změny plánů a odkládání činností na později docela dost pochopení. Přesto jsem se pokusila zjistit, co má skupina mých vrstevníků v blízké době za lubem – a tentokrát nejen na papíře.

Nejdříve jsem prozíravě navštívila web skupiny. Ten zeje prázdnotou, přičemž organizátoři stále lákají na březnový výběh s hlavou státu do Stromovky, nebo dubnovou debatu o přijetí eura. Děkujeme, půl roku po konání přijde vhod. Když jsem na stránkách ani sociálních sítích neobjevila nic, co by byť jen vzdáleně zavánělo aktuálností, napadlo mě kontaktovat některého z členů týmu a odpovědi na své palčivé dotazy získat přímo.

K mé smůle se na webu nic jako jmenný seznam mladých poradců nevyskytuje a na instagramu od března visí pouze portréty šesti žen a čtrnácti mužů smrsknutých do jednoho malého čtverce. Navíc dle mých informací ne všichni vyobrazení v poradním týmu dodnes opravdu participují. Vždycky mě bavily detektivky, ale identifikaci spolupracovníků nejvýše postaveného člověka v zemi bych si možná představovala trošku snáz.

Přesto jsem svoji investigativní práci, jakou my ve Šťastném pondělí zvládáme nejlíp, nevzdala a kontaktovala vedoucího IMPAKT, podnikatele Šimona Šebka. Chtěla jsem se ho zeptat, jak skupina nyní skutečně funguje, kdo je v ní aktivní, nebo kdy se naposledy sešli s prezidentem. (A poté zjistit, kdy si budu moci konečně poslechnout první epizodu „impaktího“ podcastu, protože ty dva díly Podhradí s hybridním novinářem Půrem už se mi, přiznám se, trošku oposlouchaly.)

A zde moje pečlivé pátrání po jakémkoliv náznaku činnosti IMPAKT Česko prozatím končí. Šebek si mou zprávu sice přečetl, nicméně ji pro jistotu ponechal bez reakce. Nevím, jak se tohle počínání snoubí s hodnotami jako je transparentnost a vedení dialogu, ke kterým se skupina hrdě zavazuje v kodexu. Ale Šebek i jeho tajemní kolegové mají ještě minimálně čtyři roky na to, aby to zjistili. Hodně štěstí.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Doporučované