Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Lidovci nemají náladu na změny. Zastaralý vlak jede dál

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Lidovci očividně nejsou zvědaví na experimentování. Do čela strany byl zvolen kompromisní staronový kandidát Marek Výborný.

Stále platí dva trendy, na které sociologové republiku upozorňují už posledních pár měsíců. Za prvé, máme už jen rok na to se připravit na velkolepé bleděmodré tsunami. Za druhé, s lidovci došla trpělivost už skoro úplně všem.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Zástupci jedné z nejstarších tuzemských politických partají se proto o víkendu sdružili „na hotelu v Olomouci“, aby se během pouhých dvou dnů pokusili zvrátit jistý odchod jejich strany ze Sněmovny. Nikdo z týmu Šťastného pondělí sice nezasvětil pátek ani sobotu výletu na sjezd, aby si počínání bezmála tří set delegátů prohlédl osobně. To nám ovšem nijak nebrání zevrubně analyzovat výsledky z gauče.

Zásadní zpráva se do lidovecké centrály dostavila ještě před samotnou akcí, když zoufale žadonící členskou základnu poslal s modlitbami za jeho kandidaturu na předsedu k šípku Jan Grolich, zázračné zjevení z jižní Moravy. Grolich se zcela legitimně odmítl zabývat vedením strany, na sjezdu dokonce ani nepřednesl projev na pódiu.

Jeho smůla. Asi si dostatečně nepropočítal, kdy se mu znovu naskytne podobná příležitost vyzkoušet si, zda na publikum ještě fungují ty samé vtípky, které s jiskrami v očích ve své předhejtmanské éře recitoval v pořadu Na stojáka. Ovšem sál by Grolichovi oddaně tleskal zřejmě i za předpokladu, že by před nimi třeba deset minut mlčky stál zahalený v duhové vlajce, kdyby ho to mělo přimět změnit jeho názor na kandidaturu do předsednictva.

Cool hejtman se místo řešení přízemností jako „kdo nám bude šéfovat“ celé dva dny bavil pobíháním po hotelu a natáčením videí na sociální sítě. Společně s Grolichem po sále a přísálích běhalo i členstvo početného Mladého lidovectva. Ti oproti původním náznakům do boje o předsednické křeslo nevyslali ani jediného kandidáta ze svých řad, raději se chopili animačního programu a rozdávali bingo.

Ale abychom této mládežnické organizaci nekřivdili, jejich někdejší rekrut se volby do vedoucí pozice přeci jen účastnil. Petra Hladíka ovšem delegáti dvakrát za sebou jako jediného kandidujícího kategoricky odmítli, což na ministra životního prostředí jistě nevrhá dobré světlo.

Prvním místopředsedou strany, která démonizuje odpornou tvrdou drogu marihuanu, ale lemtání panáčků nevinné slivovičky v půl deváté ráno před pracovním nasazením považuje za základní lidské právo, byl nakonec odhlasován lidovecký nováček Pavel Bělobrádek.

Fanatické konzervativce do čela strany v Olomouci odmítli. Neškrtne si poslanec Heller proslavený nejapnými plky o hovězím mase a gayích, ani senátor Čunek, který zas působí dojmem, že by v paláci Charitas vypnul Wi-Fi a osobně by vybíral mobilní telefony na vrátnici. Nelehkého úkolu šéfovat této politické církvi a pokusit se ji zmátořit se podle očekávání chopil kompromisní staronový kandidát a fanoušek souputnictví s ODS a topkou Marek Výborný.

Lidovci očividně nejsou po personální stránce nijak zvědaví na experimentování. Upřímně je chápu. Sama mám vnitřní problém třeba rozkoukávat nové filmy, takže večer po práci stejně nakonec skončím u sledování jednoho z mých tří oblíbených prověřených snímků. A podle stejné filozofie si lidovci už po 14 let vybírají lidi do vedení. Od roku 2010 se na předsednických postech vystřídaly jen tři různé prověřené osoby. Žádná zbytečná překvapení!

Nechme se překvapit, zda se k lidovcům dříve dostaví čtvrtá osobnost, nebo čtvrtý procentní bod v průzkumech.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Doporučované