Hlavní obsah

Případ reportérky ukazuje, jak vysoko sahají kontakty sekty

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: pořad Terén, Seznam Zprávy

Reportérka Kristina Ciroková během rozhovoru s vůdcem hnutí AllatRa Igorem Danilovem.

Investigativní sekce Seznam Zpráv se tento týden ocitla opět „pod palbou“, tentokrát poněkud nečekaně ze Slovenska.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Nemyslím si, že by náš tým trpěl přehnanou útlocitností. Co chvíli si nás zve Generální inspekce bezpečnostních služeb k podání vysvětlení. Čelíme žalobám, v lepším případě předžalobním výzvám. Takřka denně řešíme stížnosti aktérů našich observací. To k naší práci prostě patří.

Kolegyně Kristina Ciroková se ale v minulých dnech propadla do absurdního románu kafkovského střihu – přijela ji vyslechnout slovenská prokurátorka, která ji podezřívá ze „zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod“.

Když jsme si podrobně prostudovali slovenský protokol, zjistili jsme, že se Kristina měla dopustit v podstatě poškozování sekt, protože před jejich nástrahami varovala. Zní to navýsost krkolomně, ale jinou interpretaci ta řeč paragrafů nenabízí. Bohužel.

Kolegyně Ciroková přitom o sektách na Slovensku točila jen jednou. To když vypátrala skrýš hnutí AllatRa, které před ukrajinskými úřady uteklo za hranice, ke slovenské přehradě Velká Domaša.

Při podrobnějším čtení slovenského úředního dokumentu se ukázalo, že tamní prokuraturu nezajímá jen článek o spolku AllatRa, ale že zkoumá všechny její reportáže a podcasty, které věnovala nebezpečným sektám. A to bez ohledu na to, zda měly jakýkoliv vztah k zemi pod Tatrami.

Úplně nejvážnějším zjištěním ale bylo, že formulace i dikce z úředního lejstra kopírovaly kampaň, kterou AllatRa rozpoutala před pár týdny. Mluví v ní o spiknutí takzvaného antikultovního hnutí, které jim ubírá právo – právo se nechat svobodně oblbnout falešnými mesiáši. V jednom z videí dokonce tvrdí, že se již rozjelo „rozsáhlé vyšetřování“, na které navážou „norimberské procesy 21. století“.

Věděli jsme, že mezi příznivci AllatRa, schované za jejich méně nápadný projekt Tvořivá společnost, jsou i řadoví policisté. Nenapadlo nás ale, že jejich kontakty sahají výš. To se ukázalo až poté, co jsme informovali o výslechu, který Kristina zažila.

Slovenští novináři z deníku SME takřka okamžitě zjistili, že vyslýchající slovenská prokurátorka Lucia Pavlaninová, jinak šéfka oddělení pro boj s organizovaným zločinem, pro Tvořivou společnost sama agitovala. Dokonce své kolegy z prokuratury zvala na jejich akce.

Do tohoto okamžiku jsme si mohli myslet, že se někdo zmýlil. Že tamní státní zástupci slepě odbavují další číslo jednací a vypínají přitom zdravý rozum. Po zjištění kolegů ze Slovenska přišlo šokující vystřízlivění: Ten někdo zjevně moc dobře věděl, co dělá.

Stačil den, aby se za nás postavily tři novinářské organizace a bizarní případ zjevně zarezonoval i na Slovensku. Pavlaninová se sama vzdala vedoucí funkce, i když dál odmítá „propojení, respektive členství v organizacích Tvořivé společnosti nebo hnutí AllatRa“.

Sice to zavání happy endem, ale nenechme se mýlit. Zahajovací papíry k vyšetřování podepsal její nadřízený, náměstek krajského prokurátora Martin Kováč. Což je muž, který na svou současnou funkci povýšil až letos na jaře. V minulosti proti němu protestovali vlastní kolegové a jeho podpis neslo hned několik problematických rozhodnutí v politicky citlivých kauzách.

Nelze proto nevnímat atmosféru, ve které se vyšetřování odehrává. Slovenská justice i policie prochází zničujícím personálním zemětřesením – čistkou, abychom si to nemalovali na růžovo. K tomu premiér Robert Fico chystá obdobu cenzurního úřadu a o novinářích říká, že jsou posedlí ďáblem.

Už teď proto musíme přiznat, že nám Slovensko v případu reportérky Cirokové poskytlo cennou lekci. Totiž jak snadné je za hranice exportovat dávivý politický marasmus, který je pro naše slovenské kolegy dennodenním chlebem.

Co jsme také napsali

Špionáž na druhou. Kolega Janek Kroupa popisuje po více než čtvrtročním pátrání případ muže, který uprchl před režimem z Gruzie, stal se v Česku policistou, a teď je obviňován ze zrady ve prospěch Ruska. Mnohovrstevnatý špionážní příběh se dotýká běloruského diktátora Lukašenka, třiceti milionů zazděných ve stěně i vyšetřování výbuchů ve Vrběticích. Shrnutí nabízí pondělní epizoda zpravodajského podcastu 5:59.

Nasvícené stíny. Vypustili jsme do podcastového éteru nový investigativní pořad Ve stínu. Kolega Jirka Kubík v jeho prvním díle na světlo vytáhl příběh z Karvinska, kde exhejtman ODS a poslanec ANO vydělali na plánované stavbě obchvatu. Doporučuji.

Smyšlená kryptoměna = nulový trest. Obchodník se strachem Pavel Zítko lidem se slibem zhodnocení prodal neexistující kryptoměnu za více než 8,3 milionu. Část peněz pak utratil za firemní auta či ubytování. Policie ho ale ze zpronevěry ani podvodu neobvinila. Proč, to vyčetl v soudních dokumentech kolega Radek Nohl.

Šlachtova přísaha na obelisk. Kolega Jirka Pšenička má postřeh. Prokázal to, když si všiml, že hnutí Přísaha nového senátora Roberta Šlachty přijalo v září od miliardáře Františka Fabičoviče dar 100 tisíc korun. V jednom z předvolebních videí přitom Šlachta po boku Fabičoviče „přísahá a slibuje“, že v případě zvolení senátorem „udělá všechno pro to, aby CHKO Soutok nevznikla“. Miliardář má přitom v dotčeném území oboru Obelisk a se vznikem chráněné krajinné oblasti nesouhlasí.

Otužovat se a týrat. I do Česka dorazily ozvěny investigace, která odhaluje pravou tvář známého propagátora otužování Wima Hofa. Kolegové z týmu 5:59 proto vyzpovídali autorku objevných článků Anneke Stoffelenovou, která s pomocí soudních verdiktů a lékařských zpráv popsala, jak Hof léta napadal svoji ženu a týral své děti.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované