Hlavní obsah

Motorky v Brně chceme, ale jedině bez dotací od státu, píší čtenáři

Foto: Rainer Herhaus, Shutterstock.com

Do Brna se mají vrátit závody MotoGP. Čtenáři diskutují, jestli jde o dobrý nápad.

Stát, město Brno a Jihomoravský kraj se dohodly se soukromníky na financování dalších ročníků závodů MotoGP na Masarykově okruhu v Brně. Jestli jde o zbytečnou dotaci, nebo o správně zacílenou podporu, diskutují čtenáři SZ.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u článku o tom, jestli je správné vrátit závody MotoGP do Brna a kdo je má financovat.

Martin Kříž: Pokud se jim to vyplatí, ať si klidně uspořádají závody solárních raket, ale fakt nechci, aby z jakéhokoliv veřejného rozpočtu šla na moto GP nebo snad i formule jediná koruna.

Tomáš Tomek: Motorkám fandím, ale že by zrovna MotoGP bylo tak potřebné pro propagaci ČR, to si nemyslím. Osobně si myslím, že takovéto akce by měly primárně organizovat a platit soukromé subjekty a ne stát (včetně krajů a měst), protože tyto subjekty si následně rozdělí přímé zisky. Stát žádný přímý zisk nemá, pouze zprostředkované výnosy ze spotřebních daní, DPH apod. A kulturní přínos je zhruba stejný jako z tichého vína.

Roman Wassmann: Já jako Brňan, co má rekreační objekt směrem za autodromem, jsem si za ty desítky let žádného přínosu nevšiml… akorát dopravní zácpy, bordel v kempech i mimo ně…

Když je to tak lukrativní, tak proč potřebují veřejné peníze? (Redakčně kráceno)

  • Josef Pelech (reaguje): Protože výdělky z uspořádání akce nejdou primárně organizátorům? Oni vydělají na vstupenkách, ale ty desítky tisíc návštěvníků, kteří přijedou na celý víkend, se musí někde ubytovat, stravovat... a to jsou už peníze, které jdou do kapsy někoho jiného, včetně státní pokladny na daních.

Michal Horyna: Dokud se to léta jezdilo, tak to nebylo schopné nic vydělat, ani na údržbu povrchu, ani na modernizaci, všude se zmiňovala negativa s tím spojená, hluk, zvýšený provoz D1 a celý JM kraj, nehody, ukradené motorky, alkohol, prostitutky, předražené služby, kempy, vše drahé, komplikované, nevýdělečné.

Najednou samá pozitiva, vše si na sebe vydělá, po lístcích za 15 tisíc korun se jen zapráší, diváků přijede pětkrát víc, než jezdilo a peněz bude, že nebudeme vědět co s nimi. A i ta oprava povrchu, kde se měl měnit skoro celý, se začne bagatelizovat, malý kousek, jen pár míst, pár milionů… Klasika.

Tomu snad může věřit jen blázen, ale když budou ty volby, proč to neslíbit.

Ondra Novák: Proboha, víte kolik se tam utratí a vrátí na daních? Taková akce nemůže být pro stát ztrátová a taky jde o prestiž. Kdyby se všechno dělalo jen pro zisk, tak se zblázníme.

  • Venceslav Puleček (reaguje): To jako že budou stánkaři, pronajímatelé v kempech a penzionech dávat účtenky a ze všech příjmů danit? V jednom starém seriálu o motorismu z ploché dráhy se píše „za prestiž si nekoupíš ani benzín do zapalovače“.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Milan Švejda: Na motorky a formuli koukám jen občas, tím pádem nejsem až takový fanoušek, ale jsem rád, že se akce vrací. Je mi jedno, kdo to bude platit. Ale myslím si, že akce takového rozsahu se měla podporovat od státu už dávno. Holt někdo vydělá a jiný prodělá. Přenos se bude vysílat v mnoha zemích a tím se o naší krásné zemi bude mluvit. V dnešní době je, řekl bych, velmi málo sportů, co by nás proslavily. Nebýt hokeje, tenisu a dalších málo disciplín, tak o nás nikdo neví.

Jiří Švácha: Je to investice, která se vrátí do poslední koruny a ještě mnohonásobně vydělá, takže za mě jedině dobře. Držím palce, ať se povede v budoucnu i F1.

Ctibor Novotný: Pokud se to komerčně vyplatí, tak ať si dělají, co chtějí. Ale aby tu Fiala mluvil o nějakém „kulturním přínosu“ u MotoGP, to mi přijde dost mimo.

Doporučované