Hlavní obsah

Majetky donaha! Proč se ptáme na Fialovy nové dluhopisy

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ve světle předchozího Fialova kampeličkového dobrodružství se nelze divit, že jsme v pohotovosti a ptáme se po detailech.

Rok co rok musí politici do konce června předložit majetková přiznání. A novináři už s jistou rutinou každoročně popisují, kdo si co nového pořídil, kdo se kde zadlužil. A i letos pravidelná prověrka přinesla zlou krev.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Ve čtvrtečním textu jsme čtenářům nabídli soupisy, které veřejné kontrole předložili ministři vlády Petra Fialy. Do titulku jsme vytáhli přímo premiéra s jeho investicí do firemních dluhopisů. A s dovětkem, že nechce prozradit, kdo mu to poradil.

„Seznam jako obvykle v titulku navozuje atmosféru možného zločineckého spolčení! Nestalo se nic, ale mohlo se stát!“ tweetoval pak podrážděně Fialův tajemník a poradce František Cerha. O zločineckém spiknutí sice nebylo nic ani v titulku, ani v článku, ale možná, že jsem nedostatečně vysvětlil kontext. To zkrátka nelze vyloučit. Pokusím se proto – nejen Františku Cerhovi – osvěžit paměť.

Když si totiž naposledy Petr Fiala nechal poradit, kam má poslat své rodinné úspory, měl z toho pěknou polízanici. Pokud bychom to hodnotili čistě ekonomicky, mohli bychom to nazvat rovnou ostudou.

Necelý milion vložil do Podnikatelské družstevní záložny, která proslula – jak jsme později zmapovali – sebezničující kreativitou při práci s penězi svých klientů.

Když si Fiala tu milionovou úložku po pěti letech vyzvedl, vyneslo mu to 256 korun a 20 haléřů. Ani o korunu víc, ani o korunu míň. To svědčí o nanejvýš originální finanční strategii.

A to měl ještě štěstí, že své peníze vybral včas, protože dnes ČNB vážně řeší, že kampeličce odebere licenci, současně běží policejní vyšetřování sporných operací z posledních let. A aby toho nebylo málo, dosavadní předseda představenstva kampeličky před měsícem spáchal sebevraždu. To je dost ingrediencí na víc než slušný reputační problém.

Když jsme se pídili po tom, kdo Petra Fialu dostal do tak rizikové společnosti, přiznal se lobbista a PR expert Miloš Růžička. Proto jsme novou Fialovu investici vložili pod rentgen a ptali se, kdo mu radil tentokrát.

I tentokrát se totiž Fiala, jinak bytostně konzervativní politik, vydal poněkud netradiční cestou. Vyhnul se standardním bankovním produktům i zavedeným fondům a za dva miliony nakoupil dluhopisy firmy T-Development, která se zabývá výstavbou a pronájmem nemovitostí v Brně a okolí.

Vyšší riziko slibuje vyšší úrok. Což o to, riskovat není hřích. Ve světle předchozího Fialova kampeličkového dobrodružství se ale těžko mohou ve Strakově akademii divit, že jsme v pohotovosti a ptáme se po detailech.

Co jsme také napsali do titulků

Výplata z Agrofertu. Do série textů o majetcích politiků patří i zpráva o přiznání sedmého nejbohatšího Čecha. Bývalý premiér Andrej Babiš loni inkasoval od Agrofertu 111 milionů. Přiznal pohledávky za 1,6 miliardy.

Schillerová neví. Kauza zakleknuté firmy FAU přináší nové a nové detaily. Aleně Schillerové poslali v roce 2016 celníci dokument s citlivými informacemi o daňovém řízení s touto firmou. Proč, to už ona sama prý neví.

Skandál u ochranky? Nad policejní ochrannou službou, elitním útvarem střežícím politiky, se vznáší hrozba nepříjemného skandálu. Generální inspekce bezpečnostních sborů má podezření, že šéfové jednotky roky čachrovali se službami. Jak popsal kolega Vojta Blažek, vynášelo jim to až 40 tisíc měsíčně k platu. A v elitním útvaru toho bobtná zjevně víc. Zběhnutí od velvyslance či pohřeb Komorousova tchána, to jsou další historky, které naznačují, v jaké kondici se služba nachází. Popsali jsme je v tomto textu.

Hluchá inspekce. Dál se snažíme vyplnit hluchá místa zásahu proti masovému vrahovi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nyní jsme s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím získali závěr Generální inspekce bezpečnostních sborů, která měla prozkoumat, zda velitelé či zasahující policisté nechybili. Paradoxně ani tento dokument na otázky, co střelbě na fakultě předcházelo, neodpovídá.

Výlet za všechny prachy. Vedení Českých drah si udělalo výlet na fotbalový šampionát do Hamburku. Přibližně třicet manažerů státní firmy si nechalo zaplatit vstupenky i hotel. Na okolnosti údajné pracovní cesty se doptával Jirka Pšenička.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované