Hlavní obsah

Dozvuky kauz: Noční tweet ministra, exit advokátky a obuvnická inventura

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Seznam Zprávy

Obhájkyně soudce Romana Švaňhala Lucie Hrdá musela opustit spolek Bez trestu, který bojuje proti zlehčování domácího násilí.

Uplynulý týden byl pro investigativu se značkou SZ ve znamení dohrávek, pokračování a dozvuků kauz, které jsme v poslední době rozpracovali.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Poněkud nečekaný dozvuk zaznamenala naše podcastová minisérie Spravedlnost tyrana, v níž kolega Janek Kroupa vyprávěl případ soudce Romana Švaňhala souzeného za týrání své partnerky a její následné křivé obvinění.

Osud soudce to nezměnilo, ten soudí dál. Ale jeho obhájkyně, advokátka a aktivistka Lucie Hrdá, musela opustit spolek Bez trestu, který bojuje proti zlehčování domácího násilí. „Role Lucie Hrdé v kauze soudce Švaňhala se ukázala jako neslučitelná s hodnotami spolku,“ stojí v tiskové zprávě organizace, jejíž výraznou tváří byla právě advokátka Hrdá. Další věty komuniké se zarývají ještě hlouběji: „Neztotožňujeme se se způsobem obhajoby ani s následným komentářem, že by se snad nemělo jednat o násilníka. Taková komunikace je sama o sobě zlehčováním násilí.“

Sama Hrdá k tomu napsala, že bude i „nadále podporovat oběti a neziskový sektor a bojovat proti systému, který jde proti nim“.

Tento týden se dohrával i noční tweet pravidelného čtenáře tohoto newsletteru a současně ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS. Ten – jak jsem i minule v tomto oběžníku zmiňoval – se dost nevybíravým způsobem pustil do kolegy Lukáše Valáška. A sice za to, že referoval o kauze bytů, která je spojená s Blažkovou domovskou stranickou buňkou.

Blažkův slovní vomitus znechutil advokáta Tomáše Nahodila natolik, že na něj podal stížnost k České advokátní komoře. „Není mi známo, že by jakýkoliv advokát, ani pozastavený, byl kdy veřejně označil novináře – cituji – za hloupého, ubohého blba,“ napsal Nahodil do stížnosti. Zároveň přidal citaci ze zákona o advokacii, podle níž advokát musí postupovat tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu.

Nelze mít iluze o tom, že by komora vůči ministru spravedlnosti nějak bolestivě zasáhla. Původně twitterová vulgaritka se ovšem díky stížnosti přenesla i na vládní půdu, když ministři čelili otázkám reportérky televize Nova, která se ptala, zda jim Blažkův atak vůči novináři přijde v normě. Což už je sama o sobě pozornost, o niž očividně na vládě nikdo nestál.

Autorský tandem Honza Novák a Jirka Pšenička v závěru minulého týdne popsal, jak se obchoduje s taktickými botami české firmy Prabos plus v Rusku. Společnost ze Slavičína se na sociální síti VKontakte chlubí fotkami ruských vojáků a příslušníků tajných služeb v její obuvi. Přesto nám ředitel firmy tvrdil, že nemohou vývozu za ruské hranice zabránit. Ve světle důkazů, které kolegové sesbírali, bylo ale neoddiskutovatelné, že jde jen o verbální mlhu.

Po pár dnech tak otočil i šéf firmy Juraj Vozár. „Od minulého týdne provádíme interní audit a selekci partnerů, kteří by se mohli jevit jako nespolehliví a porušující naše interní domluvy. Při zpětném pohledu jsme si vědomi, že jsme naše aktivity mohli komunikovat srozumitelněji a lépe,“ připustil sám Vozár na facebookovém profilu, který mezitím zaplavily stovky reakcí naštvaných českých zákazníků.

Co jsme také popsali

Senátor, co pomáhá. Blížící se senátní volby vynesly na světlo přešlap dosavadního senátora za ODS Michala Kortyše. Jak nám nakonec sám přiznal, oslovil soudce, k jehož soudu mířil spor jeho známé. Prý chtěl pomoct.

Promlčená obří pokuta. Chemička Precheza z holdingu Agrofert ohrozila podle inspekce životního prostředí zdraví desítek tisíc lidí. Ale protože úřady jí nedokázaly za deset let uložit pravomocně pokutu, je případ nyní promlčený.

Motorkáři v. Billboardáři. Mohla by to být zábavná historka, kdyby ovšem tak výmluvně neilustrovala neschopnost a neakceschopnost zdejších úřadů. Minimálně ve vztahu k nelegálnímu vizuálnímu smogu, který lemuje české silnice. Radnice v Českých Budějovicích svěřila odstranění černých billboardů „ostrým hochům“ z motorkářského klubu Hells Angels. Ze třiceti míst, kde motorkáři zakročili, je ale patnáct už opět osazeno novými tabulemi. Při znalosti plánů autora Jirky Pšeničky mohu už teď přislíbit, že i tahle „válka gangů“ bude mít v příštích dnech výživné pokračování.

Razítkovací záskok. Do roztříštěné mozaiky zachycující masovou vraždu na filozofické fakultě jsme vložili další dílek. Střelec David K. si pro posudek na zbrojní průkaz došel k ošetřující lékařce v den, kdy ji zastupovala kolegyně. Ta se jinak věnuje čínské medicíně a akupunktuře. Policie zjišťuje, zda jako záskok vůbec mohla listinu vystavit. „Tohle já vám nebudu odpověď. Já jsem odpověděla lékařskou komoru,“ řekla nám k tomu lámanou češtinou lékařka.

Hybridválka. Sabotáže, kyberútoky, falešné zprávy. Rusko se podle výroční zprávy BIS pokoušelo v roce 2023 ovlivnit volby, rozklížit českou společnost a oslabit podporu Ukrajiny.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované