Hlavní obsah

Video ze zatýkání? Ne za vším je spiknutí, pane ministře

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Blažkovi nelze upřít, že se mu velmi zkušeně podařilo otočit reflektor na média. Podstata případu zůstává na vedlejší koleji.

Zdá se, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je naším věrným, ale nespokojeným čtenářem. Tentokrát nás vyplísnil za video, které dokládalo zadržení chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO) v aktuální korupční aféře.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Pokud se policejní záběry ze zatýkání kohokoli objeví on-line v médiích, jde o postup zjevně nezákonný a v konečném důsledku poškozující trestní řízení. Budu žádat vysvětlení a potrestání těch, kdo videozáběry prodali či předali médiím nebo vyzradili, že k zásahu dojde,“ napsal ve středu ráno na síti X a přiložil náš článek.

Kdyby se dotázal, dozvěděl by se, že:

  • nešlo o policejní záběry;
  • naše redakce za záznam nezaplatila ani korunu;
  • neměla na místě žádného reportéra;
  • a konečně: Neměla ani tip předem.

Což jsem mu trochu nevyžádaně i napsal. „Ne za vším je spiknutí. Když zatýkáte primátora v sedm ráno a lidé z protějších paneláků odchází do práce, tak zkrátka někdo zapne na mobilu kameru,“ naznačil jsem, jak jsme se k videu dostali.

Očekával bych, že když se ta konstrukce o policejním úniku rozpadne, přibrzdí. Ministra Blažka (či toho, kdo jeho twitterový účet obsluhuje) to spíš popíchlo. „Žádné spiknutí nevidím – hádáte jako tak často podle sebe. Jen chci, aby se vyšetřila nezákonnost poškozující trestní řízení i ústavní práva občanů. Nejde mi jen o čtenost za každou cenu – to je váš styl…“ Jak vznikla ona nezákonnost, když video na ulici pořídil náhodný chodec, bohužel nevysvětlil.

Pokusil jsem se sám sebe přesvědčit, že to myslí vážně, a nabídl mu pomoc. „Rozumím. A když jsme u vyšetřování těch nezákonností, prozradíte konečně, kdo vynesl část živého policejního spisu vám?“

Kdyby si hned nevybavil, co mám na mysli, přiložil jsem link na příslušný článek, v němž jsme popsali, jak se jako poslanec dostal k výpovědím ze živého spisu u takzvané brněnské bytové kauzy, v níž jde policie i po členech ODS. A že Blažek – když byl na výslechu u policejní inspekce – odmítl prozradit, kdo mu citlivé listiny přinesl.

Na tuto upřímnou snahu o oživení paměti už nereagoval. Možná vytušil, že mám v záloze ještě historky, jak vstupoval do případu pod průhledným pláštíkem interpelací.

Při vědomí jeho dřívějších kroků mu zkrátka nemohu věřit, že mu jde jen a jen o čistotu trestního řízení. Tipuji, že spíše chce docílit toho, aby se o trestních problémech politiků informovalo co nejpozději. Nejlépe až případ doputuje k soudu.

Vzhledem k pověstné rychlosti české justice to ale znamená, že obvinění či obžalovaní političtí činovníci by v klidu dál rozhodovali o věcech veřejných a před trestní senát se postavili až poté, co jim vyprší mandát.

Že to zní nepředstavitelně? Vybavte si, jak zkušeně kličkoval bývalý moravskoslezský hejtman Jan Krkoška, o jehož úplatkářské aféře jsme se dozvěděli až těsně před odsouzením.

Pavlu Blažkovi nicméně nelze upřít, že se mu velmi zkušeně podařilo otočit reflektor na média. Podstata případu – tedy že chomutovští politici, podnikatelé a úředníci jsou v podezření, že vytvořili korupční schéma jištěné průnikem do policejních databází – zůstává jaksi na vedlejší koleji.

Podobný efekt jsme ostatně mohli sledovat i po masové vraždě na pražské filozofické fakultě. Nejprve se pitvaly novinářské postupy, místo aby se do hloubky zkoumalo, zda policejní velitelé nechybili a zda nešlo tragédii přece jen zabránit.

Blažkovy twitterové výzvy, ať už je jejich motiv jakýkoliv, mají stejný vedlejší efekt. Více se mluví o médiích než o tom, jak se třeba jeho mateřská strana postaví ke karlovarskému radnímu Petru Bursíkovi, jehož kancelář vyšetřovatelé také prohledávali a jehož po návratu z dovolené „kontaktují“.

Co jsme také napsali

Billboardové pokrytectví. Náměstek má bojovat proti nelegální reklamě, sám na ní visí. To je titulek článku Jirky Pšeničky, který zjistil, že billboardy, na kterých figuruje jihočeský krajský náměstek pro dopravu Antonín Krák, stojí u silnice protiprávně. Pokrytecký příběh jen potvrzuje, že slibovaná očista Česka od černé reklamy má výrazný skluz.

Prázdná slupka na tatrovky. Společnost Tatra miliardáře Michala Strnada má problém: Státní zástupce nechal prověřit, jak Tatra vyváží vojenské díly do zahraničí. Jednatel jedné z jeho firem totiž před soudem přiznal, že jen podepisuje papíry, které mu přinesou. Citlivý zbrojní vývoz tak jde přes „prázdnou slupku“.

Ochránce mluví. Pavel Král je jedním ze svědků, kteří vypovídali před vyšetřovateli o poměrech v policejní ochranné službě vedené generálem Jiřím Komorousem. Jako jediný se teď nebál promluvit veřejně. Já dřel a šéfové brali 90 tisíc, říká a mimo jiné vypráví i to, jak musel při cvičení prohlížet rakev s Komorousovým tchánem.

Majetkový eurostriptýz. Noví čeští poslanci v Evropském parlamentu museli projít povinným přiznáním všech příjmů. Po svém zvolení v červnu někteří na otázky Seznam Zpráv ohledně majetku a výdělků odmítli odpovědět, proto jsme se podívali do bruselských registrů. Výsledky majetkového eurostriptýzu nabízíme k prostudování zde.

Krajský účet za Pokornou Jermanovou. Svého času to byla slušná aféra. Vyvolení úředníci dostávali u středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové statisícové odměny. Kolega Vojtěch Blažek se s odstupem ke skandálu vrátil. Výsledek je, že Středočeský kraj musí zaplatit pokutu 32 tisíc.

Nevědomá vyzvědačka se špionským pasem. V závěru minulého týdne jsme také řešili, proč státní zástupce zrušil trestní stíhání Eleny Šapošnikové, kterou policisté podezřívali z vyzvědačství v kauze Vrbětice. Stíhání unikla navzdory tomu, že v minulosti cestovala s tajným ruským pasem z číselné řady vyhrazené pro příslušníky GRU. Špionážní případ v podcastu 5:59 vysvětloval Vojta Blažek, informace pro text společně s ním sháněla a ověřovala Kristina Ciroková.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Doporučované