Hlavní obsah

Namátkové dopingové kontroly bych zrušil, bylo by to spravedlivější, říká olympijský vítěz

Víkendový rozhovor: S pětibojařem Davidem Svobodou o sportu, dopingu a ambicích.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světem sportu s určitou pravidelností hýbou dopingové skandály. Menší či velké. Systém antidopingových organizací ale nefunguje, jak by měl, myslí si majitel zlaté olympijské medaile z Londýna, pětibojař David Svoboda.

Článek

„Vědomě jsem samozřejmě žádnou zakázanou látku nikdy nevzal, vždy jsem ctil fair play. Způsobů, jak se mi nějaká z nich ale mohla dostat do těla, existuje mnoho,“ odpovídá pětibojař na otázku, zda někdy vědomě dopoval.

„Organizace říkají, jak šíří osvětu, není to ale tak dokonalé,“ dodává. Sportovec musí sám aktivně kontrolovat, které léky, doplňky stravy a další látky vpravuje do svého těla a sám musí zjišťovat, zda takový lék neobsahuje látku ze seznamu zakázaných. V momentě, kdy takový průzkum neprovede, vystavuje se riziku.

„Řada sportovců se samozřejmě vymlouvá na lékaře, není to ale na místě,“ říká David Svoboda, který by celý systém jednoduše zrušil. „Zajímá mě, co by se stalo. Bylo by to ale podle mého názoru rozhodně férovější, než jsou namátkové dopingové kontroly.“

Na kompletní postoj olympijského vítěze Davida Svobody k dopingu se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované