Článek
Roboti nahrazují rutinní a fyzicky náročnou práci zaměstnanců, ti se tak mohou věnovat jiným činnostem. Nejnovější robot v Hollandii funguje od konce loňského roku u stroje, který plní jogurty do velkých balení určených pro gastro provozy.
„K zavedení robotického řešení nás vedla zejména vysoká výkonnost nového plnicího stroje. Oproti původní poloautomatické lince má třikrát větší kapacitu, za hodinu tak zvládne naplnit 1200 gastro balení o hmotnosti až 10 kilogramů. Jejich následná paletizace by byla pro člověka extrémně fyzicky náročná. Díky robotovi tak zajistíme zaměstnancům větší komfort a zároveň můžeme naplnit a zabalit okolo pěti tisíc gastro balení jogurtů denně,“ popsal marketingový manažer společnosti Hollandia Jan Škoda.
Celková investice do paletovacího robota činila téměř šest milionů korun, její návratnost je počítána na šest let. Podle Škody toto řešení ušetří práci hned několika zaměstnancům. „Předchozí plnicí stroj obsluhoval jeden člověk, u výkonnějšího by jich bylo potřeba hned několik. Museli by se při paletizaci střídat,“ doplnil Škoda.
Příběh jogurtů z Karlovarska.
Hollandia ve výrobě využívá celkem pět robotů, další tři má ve svém logistickém skladu v Jažlovicích u Prahy. Vytvořila zde díky nim unikátní robotizované mixážní pracoviště, jehož hodinový výkon umožňuje zabezpečit až 15 palet namixovaných produktů. Úspora zde činila okolo 12 pracovníků. „Jeden robot vybírá dle potřeby požadované příchutě, druhý robot mixuje a třetí umísťuje produkty v kartonech na připravenou paletu,“ popsal Roman Merkl, technolog společnosti Hollandia.
Česká společnost Hollandia Karlovy Vary, s. r. o. v letech 2017 až 2019 investovala do výroby přibližně 150 milionů korun. První velkou investicí bylo pořízení nového plniče, a to koncem roku 2017. Denně se v Hollandii spotřebuje kolem 100 000 litrů mléka. Firma a její výrobky získaly i řadu ocenění včetně například Regionální potraviny, Superbrands 2017 či Volba spotřebitelů 2017.