Hlavní obsah

Na Šumavě se otevřela rok opravovaná důležitá silnice u Otavy

Foto: Seznam Zprávy

.

Na Klatovsku se dnes oficiálně po více než roční opravě otevřela důležitá silnice pro přístup na Šumavu.

Článek

„Více než pětikilometrový úsek silnice druhé třídy podél řeky Otavy mezi Radešovem a Dlouhou Vsí opravil Plzeňský kraj za 266 milionů korun, 85 procent nákladů pokryla dotace EU,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Pavel Čížek. Silnice je důležitou dopravní spojkou s bavorskou stranou Šumavy ze Sušice přes Kašperské Hory na Modravu. Průjezd je nyní bezpečnější.

Opravená část silnice navazuje na úseky, které byly opraveny v předchozích letech. Kraj tak zrekonstruoval celou důležitou přístupovou trasu na Šumavu a zkvalitnil napojení okrajových částí kraje. „Jsem rád, že v prvních letech jsme opravovali silnice hlavně v národním parku, tam už jsou z velké části opraveny. A teď už zajišťujeme opravu těch přístupových cest,“ řekl Čížek.

Otevřením silnice se ulevilo nejen turistům, ale také obyvatelům obcí, přes které rok vedla objízdná trasa. „Stavba byla zahájena v loňském roce. Města a obce se dohodly na tom, že raději uděláme úplnou uzavírku, jen aby stavba byla hotová dříve. Podařilo se to, je dokončená v dřívějším termínu,“ řekl Čížek.

V nejužších, a tedy nejnebezpečnějších místech je silnice až o 1,5 metru širší než původní. V některých úsecích musela stavební firma jít do hloubky téměř pěti metrů pod úroveň původní vozovky. Náročné bylo i rozšiřování silnice, neboť bylo nutné odsekat tisíce metrů krychlových skal, které lemují velkou část trasy. Spolu s technikou se na odtěžení skály podíleli horolezci.

Také se zpevnily krajnice a zvýšila se stabilita okrajů vozovky směrem k řece. V úseku jsou zrekonstruované mimo jiné i dva mosty Skalní masiv po odstranění nestabilních hornin, vykácení křovin a vzrostlých stromů zpevnily sítě.

Doporučované