Článek
Neobvyklý způsob lovu, který má tradici ve Skandinávii, Kanadě nebo Rusku, si lidé mohou na rybníku vyzkoušet od minulého týdne. Pracovníci areálu, ke kterému patří i restaurace, penzion a farma, vysadili do rybníka na podzim a v zimě zhruba 600 kilogramů pstruhů. Od prosince je lidé chytali z dřevěných mol, v sobotu se začalo lovit na dírkách.
„Potřebujeme mráz a tloušťku ledu minimálně sedm osm centimetrů, ať člověka udrží. Zájem je velký, o víkendu tady byla hromada lidí. Dají se chytit i velcí pstruzi, ale průměrná délka je asi 35 centimetrů,“ vysvětluje zástupce areálu Martin Hlaváček.
Prvními rybáři, kteří si v ledu vyvrtali otvory a začali z vody vytahovat pstruhy, byli Jaroslav a Petr z Otrokovic na Zlínsku. V minulosti si lov na dírkách už vyzkoušeli na přehradě u Jestřabic, místní části Koryčan na Kroměřížsku. Jako návnadu používali nejčastěji červy, které kvůli uzavřeným obchodům koupili on-line.
„Rybaření nás baví celý rok, a když je všechno zamrzlé, tak toto je jediný způsob, jak se tomu dá věnovat. A hlavně si u toho člověk vyčistí hlavu. Pstruhy si uděláme na másle. Dnes jsme sem přijeli s tím, že bude oběd,“ řekl Jaroslav. Aby u vody mohli rybáři v mrazech vydržet i několik hodin, je nezbytné se teple obléci. „Nejlepší je však čaj s rumem,“ doplnil ho Petr, který se rybaření začal věnovat teprve před nedávnem.
Lov na dírkách je v soukromém revíru v Boršicích možný už několik let. Povolenku si tam lze vyřídit přes výdejové okénko nebo telefonicky. Přijde na 350 korun. V ceně jsou tři ulovené ryby. Zapůjčit si lze i udice nebo vrták, kterým se do ledu dělají potřebné otvory o průměru zhruba 15 centimetrů.