Článek
Podle vědců to znamená, že počet dospívajících mláďat, která dorostou do dospělosti, by mohl klesnout až na čtvrtinu.
Hodnocení pochází z německého projektu BIOACID. Hlavní výsledky představí jeho autoři klimatologům na výročním zasedání, které se v listopadu uskuteční v Bonnu.
Zvýšená kyselost oceánů prý pro některé živočichy může ale být i prospěšná. Experiment zejména poukázal na některé rostliny, jako jsou řasy, které využívají uhlík pro fotosyntézu a mohou z acidity (kyselosti) dokonce těžit. I přesto ale změny nepříznivě ovlivňují potravinový řetězec.
Výzkum navíc ukazuje, že okyselování bude s dalšími změnami klimatu pokračovat. Zásadní vliv mají znečišťování, nárůst průmyslových emisí uhlíku, nadměrný rybolov a zemědělská hnojiva. Okyselení oceánu způsobuje oxid uhličitý, který se rozpouští v mořské vodě, produkuje kyselinu uhličitou a tím snižuje pH vody.
Od počátku průmyslové revoluce klesla průměrná hodnota pH světových oceánských povrchových vod z hodnoty 8,2 na hodnotu 8,1. To představuje zvýšení acidity přibližně o 26 procent, upozornili vědci.
Hlavním autorem studie je profesor Ulf Riebesell z Helmholtz Center for Ocean Research (GEOMAR) v Kielu, který je v tomto oboru světovou autoritou. „Okyselení ovlivňuje mořský život ve všech skupinách. Koráli teplé vody jsou obecně citlivější než koráli studené vody. Mláďata a hlemýždi jsou citlivější než korýši,” řekl pro BBC News. „Zjistili jsme také, že počáteční stadia života jsou obecně více ovlivněna než dospělé organismy,“ poznamenal.
Od roku 2009 vědci z programu BIOACID studovali, jak jsou mořští živočichové ovlivňováni okyselováním během různých životních fází a zda mohou být tyto změny zmírněny evoluční adaptací. Některé výzkumy byly provedeny v laboratoři, ale jiné studie se uskutečnily přímo v Severním a Baltském moři, v Arktidě a na Papui-Nové Guineji.
Vědec Carol Turley, britský odborník na acidifikaci oceánu, považuje výzkum BIOACID za nesmírně důležitý.
„Přinesli jsme obrovské poznatky o dopadech, které může mít okyselování na širokou škálu mořských organismů od mikrobů po ryby,“ upozornil.
Vědci se také snaží zjistit, zda a jak velký vliv má oteplování na lidskou společnost. „V návaznosti na jednání OSN o změně klimatu v Bonnu v listopadu je jasné, že oceán a jeho ekosystémy by neměly být ignorovány,“ dodal.