Článek
V karlínské restauraci U Moťáka zvoní jeden telefon za druhým. Obsluha jen nešťastně kroutí hlavou. Hosté ruší rezervace, ptají se po závadném mase a mezi nimi jsou u vtipálci, kteří si chtějí rezervovat polské hovězí.
Právě tuto pražskou restauraci ministr zemědělství Miroslav Toman označil na středeční tiskové konferencí za podnik, kam se dostalo podezřelé hovězí maso z Polska. Ve stejný den také v Poslanecké sněmovně prohlásil, že pražská restaurace vydávala polské maso za argentinské a draze ho prodávala.
Restaurace se ostře brání.
„Zvažujeme s advokátem právní kroky k tomu, co se teď děje,“ řekl jednatel restaurace Roman Moťovský.
Ministr Toman na tiskové konferenci přesně nepopsal odkud čerpá své informace. Restauraci U Moťáka ale zmiňuje zpráva Státní veterinární správy, která byla rozeslána redakcím. Ta popisuje, že v souvislosti s šetřením polského hovězího zajistila 31 kilogramů neoznačeného masa.
Podle něj se v restauraci ve skutečnosti našlo špatně označené maso. Šlo o chybu kuchaře. „Nešlo ale jenom o hovězí,“ řekl Roman Moťovský s tím, že jeho zaměstnanec k masu zapomněl přidat čas expirace.
Kontrola však v restauraci podle jednatele nezabavila pouze hovězí, šlo i o další druhy masa. Říká, že hovězí prý nakupuje od prověřeného dodavatele, který ho vykazuje jako české.
„Argentinské maso beru od vážené a hygienicky hlídané firmy,“ dodává Roman Moťovský.
Upozorňuje také, že na jídelním lístku nemá žádná masa, za které by si účtoval tisíc korun, jak ministr Toman také zmiňoval.