Hlavní obsah

Milion a půl najetých kilometrů není nic zvláštního, vytyčil jsem si dva miliony, říká mototurista Šíma

Rozhovor s cestovatelem Jaroslavem Šímou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cestovat po světě lze letadlem, autem nebo třeba vlakem. Všichni motorkáři ale přiznávají, že dvě kola nabízí nejhezčí prožitek. Stejně je na tom i cestovatel Jaroslav Šíma.

Článek

Známý český cestovatel se na první motovýjezdy vydal v roce 1984, a to na popud své manželky. Od té doby spolu často cestují, delší trasu ale najel Jaroslav Šíma sám. Za 35 let urazil vzdálenost milion a pět set tisíc kilometrů na území 71 států. Je zároveň pětinásobných mistrem České republiky ve sportovní mototuristice. K té se dostal náhodou.

„Od chvíle, co jsem koupil svůj první motocykl Jawu 350, jsem najezdil během prvních deseti let mezi roky 1984 a 1994 sto tisíc kilometrů, což bylo hodně nevídané. Moji kamarádi je akorát spravovali a dělali nejrůznější úpravy svých motocyklů, zatímco já už jezdil po Evropě. Všimla si mě Česká motocyklová federace a nabídla mi možnost jezdit sportovní mototuristiku. A tam jsem se, lidově řečeno, našel,“ vypráví o začátcích na motorce slavný cestovatel.

Metu jednoho a půl milionu kilometrů překročil u Růžového jezera v Senegalu, a nyní tak má za sebou vzdálenost jako jen hrstka jiných. I přesto hodlá v poznávání cizích zemí pokračovat dál. Naopak, do cestování je stále zapálený, chystá se pokořit hranici dvou milionů kilometrů. „Je vlastně jedno kudy, do míst, kde jsem ještě nikdy nebyl. A těch je na této planetě spousta,“ říká Šíma.

Do dnešního dne si vyzkoušel více než pět set motocyklů, a to i díky dvanáctileté praxi v motoristickém časopise. Nejraději ale vzpomíná na cestu do Afriky, kam se vydal na Opici, tedy replice minimotorky Honda Monkey. Na první pohled se takový zdroj může zdát na cestu do Mali a zpět nepohodlný. „Myslím si, že za těch šestnáct tisíc kilometrů, které jsem cestou do Mali za českými vojáky a zpátky najel, tak jsem všem škarohlídům dokázal, že to jde a že to musí být pohodlné, když se to dá zvládnout,“ vzpomíná.

Už od roku 1997 je Afrika pro Jaroslava Šímu vášní, pravidelně se do jednotlivých zemí kontinentu kvůli lidem i kulturám vrací. „Dá se říct, že dneska skoro v každé vesnici mám nějaké známé, kamarády, lidi, kteří mě poznávají.“

Inspirací může být Jaroslav Šíma komukoli, kdo by se rád vydal na cesty a zároveň je fanouškem motocyklů. Kromě odhodlání jsou samozřejmě třeba i finance, podle Šímy největší část padne za pohonné hmoty, které jsou v některých afrických státech i dražší než v Česku.

Rozhovor s cestovatelem je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9 hodin na Televizi Seznam.

Návod k naladění televize najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované